Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul lui Traian Băsescu în care acesta contesta decizia CNCD de a-l amenda pentru declaraţiile sale făcute în urmă cu şase ani, la Ljubljana, privind romii nomazi, despre care a afirmat că "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură".
Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării a hotărât, în 10 februarie 2014, că afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu, din data de 3 noiembrie 2010, conform căreia dintre romii nomazi "foarte puţini vor să muncească" şi "mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură", reprezintă discriminare şi încalcă dreptul la demnitate al persoanelor de etnie romă.
"Reclamatul a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 600 lei. Colegiul director a aplicat aceasta amendă, ţinând cont de faptul că preşedintele Traian Băsescu nu se află la prima faptă de discriminare", a menţionat CNCD, într-un comunicat transmis la acea dată. Hotărârea a fost luată de Colegiul director al CNCD, cu şase voturi "pentru" şi două "împotrivă".
Fostul preşedintele, Traian Băsescu a fost reclamat la CNCD de asociaţia Romani Criss, pentru afirmaţiile privind romii nomazi făcute la Ljubljana, în 3 noiembrie 2010. Petiţia a fost iniţial soluţionată prin hotărârea Colegiului director nr.176/04.05.2011 prin admiterea excepţiei de necompetenţă teritorială a CNCD, având în vedere faptul că afirmaţiile au fost făcute în Slovenia, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat această hotărâre, în 21 ianuarie 2014, obligând CNCD să se pronunţe pe fond.
Fostul preşedintele Traian Băsescu a declarat, în 3 noiembrie 2010, în timpul mandatului de la Cotroceni, că obiectivul cultural al romilor nomazi este să circule din loc în loc şi că interzicerea acestui drept ar însemna distrugerea unui pilon cultural, recunoscând că mulţi dintre aceştia, "în mod tradiţional, trăiesc din ce fură". "Chiar dacă au fost guverne care au dat un semnal legat de o eventuală blocare a accesului României în spaţiul Schengen datorat problemei romilor sau altor probleme, de exemplu Mecanismul de Cooperare şi Verificare, tratăm aceste afirmaţii doar ca pe afirmaţii care nu respectă chiar Tratatul de aderare între UE şi România", a declarat Traian Băsescu, la Ljubljana, răspunzând unei întrebări a jurnaliştilor sloveni.
Ulterior deciziei CNCD, fostul preşedinte Traian Băsescu a contestat amenda primită de la Consiliul Nanţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), motivând că fapta s-a prescris şi că a făcut afirmaţii politice în cadrul atribuţiilor sale.
În cererea de anulare a amenzii aplicate de CNCD, depusă la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) şi consultată de MEDIAFAX, Traian Băsescu a aratat că dreptul comun în materia sancţiunilor contravenţionale este reglementat de Ordonanţa Guvernului 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Potrivit actului invocat,"aplicarea sancţiunilor contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei".
"Trebuie să spun un lucru esenţial – foarte mulţi politicieni importanţi fac o confuzie legată de romi. Nu putem vorbi despre toţi romii. Cei pe care îi vedem umblând prin Europa sunt romi nomazi care provin din România şi din alte ţări ale UE. Obiectivul lor cultural e să circule din loc în loc. România are peste un milion de romi integraţi, sunt parte a societăţii româneşti. Ceea ce nu am reuşit e legat de integrarea romilor nomazi. Aici trebuie să ne punem noi, nu numai filosofic, ci şi în mod practic întrebarea: vorbim despre integrare sau despre asimilare? A le interzice mişcarea înseamnă a le distruge unul dintre pilonii culturali ai romilor nomazi", a mai arătat preşedintele Băsescu, în declaraţia incriminată de CNCD.
Una dintre probleme integrării romilor nomazi identificată de Băsescu este asigurarea educaţiei pentru copii, dar şi faptul că mulţi dintre aceştia "trăiesc din ce fură".
"Cum s-o faci pentru copiii romilor nomazi? Va trebui s-o facem! Mai avem o problemă care trebuie spusă şi care face dificilă integrarea romilor nomazi – foarte puţini vor să muncească. Mulţi dintre ei, în mod tradiţional, trăiesc din ce fură. Dacă nu vom recunoaşte cinstit şi problemele pe care le are etnia însăşi, şi problemele pe care le avem noi în a cunoaşte etnia, nu vom găsi soluţia problemei", a adăugat şeful statului român.
Lasa un raspuns