Datul în stambă la TV nu salvează vieți! Apel către Primăria Borșa de a dota corespunzător Serviciul Salvamont

În urmă cu câteva zile, un turist a murit în urma unui infarct la Borșa – Maramureș, în Pietrosul Rodnei, la cota 1900. Salvamontiștii au ajuns la aproape două ore de la anunțarea cazului prin serviciul 112. Deși în spațiul media primarul PSD Ioan Sorin Timiș a motivat intervenția târzie prin sechestrul pus de Composesoratul Borșa pe mașinile primăriei, acțiunea tardivă a fost cauzată de slaba dotare a Serviciului Salvamont, aflat în subordinea Primăriei Borșa.

Am văzut incapacitatea administrativă a unui primar de a asigura Serviciului Salvamont o mașină cu care să facă intervenții în teren accidentat. În loc să-și asume disfuncționalitatea a folosit manipulări, profitând într-un mod grotesc de moartea unui om.

Primarul știe foarte bine că mașina Salvamont, care poartă însemnele serviciului, nu a fost sechestrată. Aceasta are numărul de înmatriculare B 09 XVW. Cu aceasta s-a intervenit de fapt, după o jumătate de oră, ceea ce arată clar că mașina nu a fost sechestrată. S-a așteptat atât pentru că angajatul Salvamont știa că Range Rover-ul nu face față unui drum până la cota 1900 și spera să i se pună la dispoziție o altă mașină de teren. Era vorba despre un Nissan Patrol (MM 01 UAT). Această mașină, împreună cu Dacia Logan (MM 07 SPC) inscripționată „Poliția Locală”, au rămas în custodia Primăriei. Mențiune făcută expres în procesul verbal de executare.

Indiferent de disputele personale ale primarului cu membrii Composesoratului Borșa, acțiunile sale nu trebuie să afecteze comunitatea sau turiștii care vin în zonă. Considerăm inadmisibil ca Serviciul Salvamont să nu aibă o mașină echipată corespunzător pentru cazuri de intervenție. În această perioadă, sute de turisti sunt zilnic în drumeție prin Munții Rodnei. Aceștia nu se simt în siguranță. Pentru liniștea lor și instaurarea normalității, vă rugăm să dați dovadă de mai multă responsabilitate.

Primăria Borșa vrea să resusciteze proiectul pârtiei de schi și al telegondolei. De 20 de ani se tot vorbește despre această investiție, realizată în parte în anii trecuți. Efectele preoiectului ar fi extrem de benefice pentru zonă. Ar stimula investițiile private în turism și ar duce la o creștere a numărului de turiști. Privind spre viitor, cu atât mai mult se impune ca Serviciul Salvamont să fie bine întreținut.

Imaginile de can-can cu șeful Salvamont care umblă cu o căruță, la care a înhămat doi cai cărora le-a pus în cap bască cu însemnele serviciului, reclamând că acela este utilajul cu care trebuie să facă operațiunile de salvare, au fost jenante. Intervențiile, când e vorba de viața unui om, nu sunt divertisment. Ne-ar plăcea să vedem câte adrese a făcut șeful Salvamont către primărie pentru a primi o mașină de teren fiabilă. Asta ar trebui să facă! Nu un spectacol ieftin! Astfel de imagini alungă turiștii, pentru că înțeleg că, în cazul unui accident pe munte, nu pot fi salvați!

Facem o solicitare către Primăria Borșa de a dota Serviciul din subordinea sa cu o mașină potrivită intervențiilor în teren muntos. Îl invităm pe domnul primar Ioan Sorin Timiș să fie mai matur și mai puțin politicianist. Viața oamenilor e mai importantă decât manifestarea propriului ego. În cazul în care Primăria nu dispune de sume pentru o astfel de achiziție, deputatul USR Maramureș, Vlad Emanuel Duruș, se angajează, în cazul primirii unei solicitări de la Primărie, să facă toate demersurile pe lângă Guvernul României pentru a găsi soluția legală de a aloca sume din fondul de rezervă pentru acest proiect.

 Vlad Emanuel DURUȘ, deputat USR Maramureș

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.