Dan Şova: "Este inacceptabilă diferenţierea sistemului de vot sau a rezultatelor electorale în baza unor criterii etnice"

Dan Şova: "Este inacceptabilă diferenţierea sistemului de vot sau a rezultatelor electorale în baza unor criterii etnice"

Senatorul social-democrat a criticat iniţiativa europarlamentarului Laszlo Tokes, arătând că aplicarea ei contravine organizării democratice a sistemului politic.

„Reprezentarea politică a cetăţenilor nu poate avea loc decât în condiţiile egalităţii depline a votului. Este inacceptabilă diferenţierea sistemului de vot sau a rezultatelor electorale în baza unor criterii etnice. Principiul echităţii spune că acelaşi sistem de votare şi acelaşi sistem de repartizare a mandatelor parlamentare se aplică tuturor preferinţelor exprimate de către cetăţeni, indiferent de etnia acestora” a subliniat Dan Şova, într-un comunicat de presă.

„Lazslo Tokes dă dovadă finalmente şi de umor involuntar. După ce timp de 20 de ani reprezentanţii comunităţii maghiare din România, în numele grijii ca cetăţenii de etnie maghiară să nu fie discriminaţi, au reşit să impună clasei politice româneşti un sistem de drepturi de o largheţe şi o generozitate nemai întâlnite în Uniunea Europeană, astăzi domnul Tokes ne propune să îi discriminăm pe români în raport cu minoritatea maghiară” a adăugat senatorul PSD. „Ceea ce ne propune domnia sa este ca toţi cetăţenii români să voteze după un sisterm de vot naţional, în timp ce cetăţenii români de etnie maghiară să beneficieze de un sistem care include un numerus clausus. Adică, nu contează câte voturi ia o formaţune politică, ci important este că ea va avea asigurate un anumit număr de locuri de locuri în Parlament, pentru bunul şi simplul motiv că reprezintă comunitatea maghiară. Ceea ce ne propune domnul Tokes este nu doar discriminarea românilor în raport cu cetăţenii de etnire maghiară (adică, după opinia domniei sale, cetăţenii români de etnie maghiară trebuie să aibă mai multe drepturi de reprezentare în România decât cetăţenii români de etnie română), dar şi o discriminare pozitivă a minorităţii maghiare în raport cu celelalte minorităţi de pe teritoriul României.  Sincer, îmi vine greu să înţeleg care anume sunt resorturile după care domnul Tokes crede că un cetăţean  român de etnie maghiară ar fi mai important decât un cetăţean român de etnie turcă, italiană, armeană, evreiască şamd” a subliniat Dan Şova. Senatorul social-democrat a indicat că dezbaterea asupra sistemului electoral rămâne în continuare legitimă şi oportună. „Este important însă ca toţi cetăţenii să voteze la fel – este hilar ca românii să voteze în circumscripţii uninominale, iar cetăţenii de etnie maghiară să fie reprezentaţi în baza unui sistem proporţional”.

 „Indiscutabil, domnul Tokes ne propune să încălcăm direct Constituţia care prevede că cetăţenii români nu pot fi discriminaţi după niciun criteriu, criteriul etnic fiind expres precizat, şi, de asemenea, ne porpune, pe o cale ocolită, să reglementăm obsesia de 20 de ani a domniei sale şi să renunţăm la caracterul naţional al statului român. Propunerea domniei sale ar însemna reglementarea ideii că în România există cetăţeni români şi cetăţeni maghiari, care, deşi ar trebui să locuiască în Ungaria, sunt totuşi rătăciţi în România. În realitate, în România există doar cetăţeni români, iar, dintre aceştia, un procent  foarte scăzut, de sub 10%, se declară a fi de altă naţionalitate” a încheiat senatorul PSD. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.