DAN IVAN: Senatul a împlinit 160 de ani de la constituire

O zi solemnă în Parlamentul României, Senatul, numit și camera superioară a Parlamentului, a aniversat luni, 17 iunie, 160 de ani de la constituire.

Sunt onorat să fac parte din istoria acestei instituții și să particip la ședința solemnă ce a avut loc astăzi, în plenul Senatului României”, a declarat Dan Ivan, senator USR Maramureș.

Senatul a fost înființat printr-un document cu valoare constituțională numit „Statutul dezvoltator al Convenției de la Paris”, aprobat prin plebiscit în luna mai 1864 și promulgat ulterior de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Primul președinte al Senatului României a fost Mitropolitul Nifon Rusailă al Ungrovlahiei – devenit în 1865 primul mitropolit-primat al României. Prima ședință a Senatului a avut loc în 6 decembrie 1864.

Unirea Principatelor Române a inițiat prima reorganizarea pe baze democratice a instituțiilor noului stat, care se dorea în rândul statelor moderne ale Europei, iar Domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Prim-ministrul Mihail Kogălniceanu au instituit legi, norme și structuri politice similare cu cele ale țărilor democratice.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.