VIDEO | ”Dacă respectăm măsurile stricte de izolare socială, scăpăm de epidemia de COVID-19, până în 15 Mai”, reiese dintr-o analiză postată de Marius Leordeanu pe Facebook

Doctor în robotică, absolvent al celei mai prestigioase școli de robotică din SUA, sigheteanul Marius Leordeanu, azi cercetător în computer vison, membru al Institutului de Matematică al Academiei Române, face o analiză pertinentă a evoluției pandemiei de coronavirus, pe teritoriul României. Rezultatul este încurajator, „pandemia a atins punctul maxim și se va sfârși în luna mai”, spune Marius Leordeanu.

 

Absolvent al Colegiului Național ”Dragoș Vodă” în 1999, Marius Leordeanu a cunoscut un parcurs de excepție. Olimpic la fizică și matematică  în timpul liceului, Marius a  visat la un doctorat în America. A stat 10 ani în SUA, a obținut un doctorat acolo, la cea mai prestigioasă școală de robotică, după care s-a întors în România pentru a face o carieră în ţara sa. Astăzi, în CV-ul lui stă scris Doctor of Philosophy in Robotics, Carnegie Mellon University – absolutul în informatică, alături de MIT, Stanford şi Berkeley. Marius este acum cercetător în computer vison, membru al Institutului de Matematică al Academiei Române, dar și conferenţiar la Universitatea Politehnică Bucureşti, unde predă cursurile de Vedere Computaţională şi Introducere în Robotică, pe care le-a introdus la programul de Master în Inteligenţa Artificială. Pe pagina sa de Facebook, Marius ne invită la o scurtă analiză. Pornind de la numărul de decese înregistrate n fiecare zi în România, din cauza infectării cu COVID-19, cercetătorul a realizat un grafic al evoluției pandemiei, pe teritoriul României.

”Am făcut un grafic cu numărul de decese pe zi, cauzate de COVID-19 în România, începând cu dată primelor decese (22 Martie 2020), pe care le-am extras conform stirioficiale.ro. Adesea în statistică aceste curbe empirice „seamănă” cu o Gaussiana: chiar dacă cauzele sunt multiple, complexe și majoritatea ascunse, rezultatul, per total, tinde să urce, mai întâi la o rată mai ridicată, apoi la una mai lentă, să atingă un vârf sau un platou, iar apoi să coboare într-un mod aproape simetric, până valorile se apropie din nou de zero”, scrie Marius, pe pagina sa de Facebook.

Datele fluctuează puternic, dar acest lucru este normal, spune Marius, pentru că numerele sunt relativ mici (sub 30) și de aceea, foarte sensibile la diferite cauze de „zgomot”.

”Putem observa că această curbă, în ultimele 8 zile pare a se stabiliza în intervalul 21-28, cu vârful de 28 pe data de 9 aprilie și o mică scădere în zilele de după. Ar fi posibil că numerele să mai crească, însă uitându-mă atent și dacă ar fi să „ghicesc” , eu cred că am trecut deja de maximum și în următoarele zile curbă de decese va începe să scadă treptat. Dacă ne așteptăm la o anumită simetrie a curbei față de vâr, atunci putem presupune că totul se va liniști, vom ajunge la 0-3 decese pe zi în aproximativ trei săptămâni. Dacă mai lăsăm o marja de eroare de o săptămâna în plus, probabil că în 14-15 Mai vom fi scăpat (0-1 decese pe zi). Pentru această trebuie neapărat să menținem la fel de strict izolarea socială și să nu ne relaxăm prea repede! ”, scrie Marius în analiza sa.

”Vestea bună e că, dacă vom respectă restricțiile ca până acum, viitorul pare că arată bine”, mai scrie Marius, la postarea de pe Facebook.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.