DAN IVAN: Acoperișuri tradiționale pentru case tradiționale

Frumusețea Maramureșului constă și în frumusețea caselor tradiționale care se întâlnesc în fiecare dintre satele județului, în unele cazuri mai multe, în altele mai puține, însă fiecare sat și localitate are astfel de frumuseți mai mult sau mai puțin ascunse.

Cu toate că aceste case au fost construite tradițional, din lemn sau din materiale pe care în ziua de azi nu le-am folosi, cum ar fi chirpiciul, pe parcursul anilor, din dorința de a proteja mai bine persoanele care locuiesc acolo, au fost făcute, ceea ce se credea la acea vreme a fi modernizări în privința acoperișurilor, apelând la materiale cum este eternita sau azbocimentul, care acum știm că sunt materiale cancerigene și care nu ar mai trebui să acopere nicio casă, cu atât mai puțin aceste case tradiționale. Prin folosirea acestor materiale este compromisă atât sănătatea locuitorilor, cât și aspectul tradițional al locuințelor.

Pentru a ajuta proprietarii acestor locuințe tradiționale, senatorul Dan Ivan, în calitate de candidat la președinția Consiliului Județean, din partea Alianței Dreapta Unită, își propune să demareze un program de subvenționare a schimbării acestor acoperișuri din eternită sau azbociment cu unele din șindrilă, cum au fost acoperite inițial. Acoperișul din șindrilă sau draniță, cum mai este cunoscută aceasta, este unul care redă aspectul tradițional caselor din lemn, redând astfel și frumusețea lor de odinioară.

Șindrila este o bucată de lemn moale cum ar fi bradul sau molidul, care este îngustată spre unul dintre capete, și este folosită în acoperirea sau la îmbrăcarea pereților exteriori ai caselor de lemn din zonele montane.

Tradiția este un aspect foarte important pentru județul Maramureș, nu doar pentru turism, ci și pentru fericirea oamenilor. Iar când este vorba și despre sănătate, este clar că e nevoie de o intervenție pentru a ajuta oamenii în mod direct.

Acest material a fost comandat de Uniunea Salvați România parte a alianței electorale ”Alianța Dreapta Unită USR-PMP”, produs de SC APELLA SRL și publicat de Sighet Media Trust SRL, cod mandatar financiar 21240009.

 Foto adevarul

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.