CUVINTE CU MINTE | Opționalul „Școala Rădăcinilor străbune”, studiat și în Vișeu de Sus [ autor: Măriuca Verdeș ]

foto: Coviza Ioan si Iulia , in urma cu 60 de ani,la nunta lor.

„Școala Rădăcinilor străbune”, opționalul de folclor, a ajuns și în Vișeu, datorită unui om cu suflet mare cum este dna prof. Ioana Tomoiaga, care și-a deschis inima pentru a le fi călăuză tinerilor dornici de a își cunoaște rădăcinile. Fiind profesor de religie la „Liceul Tehnologic” în Vișeu de Sus, a implementat acest opțional la clasa a VIII-a A C, iar anul 2021/ 2022, la clasa a VI-A, cu bunăvoinței dnei Dir. Ciolpan Gabriela.

În  cadrul acestui opțional elevii învață și despre istoria Vișeului precând de la o legendă:
Activitățile derulate în cadrul acestui opțional s-au realizat și cu ajutorul dnei Prof. Ivașco Alina.

Numit cândva  ,,Între râuri”, orașul Vișeu de Sus este situat în N-E județului Maramureș, depresiunea Maramureșului între râurile Vișeu și Vaser.

Termenul de ,,Vișeu ” este menționat în documente pentru prima dată la 14 mai 1353 dar nu se referea la localitate ci la râul numit ,, Wisso”(Viseu).

Termenul de ,,Două Vișae” apare pentru prima dată în Diploma regelui Ludovic emisă la 2 februarie 1365 unde acesta alături de alte sate sunt confiscate și date lui Balc, fiul lui Sas.

Cele ,,Două Vișauă” făceau parte în secolul XIV din Cnezatul de vale al Bogdăneștilor.

Satul ,,Între Râuri” (Vișeu de Sus) din perspectiva informațiilor păstrate în popor de-alungul generațiilor are o poveste, o legendă: Fiind un neam de păstori, întâmplarea face ca un vișeuan împreună cu fiul său să plece cu oile și caprele după cetină, într-o zonă frumoasă cu pădure de molid situată între râuri, zonă ce o putem localiza astăzi în preajma bisericii „Buna Vestire”. Fiul acestuia s-a urcat în molid să taie cetina și din nenorocire a căzut și a murit. Cu toate că acest eveniment a însemnat o mare durere pentru tatăl său, el a ințeles că totuși poate aceasta a fost voia lui Dumnezeu și pe acel loc a ridicat o bisericuță din lemn. Cu timpul în jurul bisericuței s-au construit case și așa s-a creat și conturat vatra unui nou sat de vișeuani pe care la început l-au numit „ÎNTRE RÂURI”, iar locuitorilor li se spunea râureni. Iată deci că vișeuanul nostru cu toate că a suferit o pierdere atât de mare nu a uitat de Dumnezeu și a ridicat o biserica în memoria fiului său. Așadar am aflat tot despre el că îl chema ANDREICA.

Putem spune, plecând de la ideea că prima construcție din acest nou sat a fost o bisericuță, că satul „ÎNTRE RÂURI” s-a născut din credința.

*  *  *

foto:Viseu de altă dată

Printre metodele de predare abordate de dna profesor amintim: studiul de caz, conversația, expunerea, dezbaterea, problematizarea, scenete, culegerea de folclor autentic,  povestirea, regionalisme.

Elevii mai învață despre cunoașterea portului specific, a jocurilor de petrecere : BĂRBĂTESCUL, RĂCHIȚAUA ȘI ÎNVÂRTITA, jucau jocuri cum ar fi : ursita, fântâna, briciul, calul, bazul, stert.

Multe din obiceiurile vișeuanilor s-au pierdut, dar pot să fie reînviate și duse mai departe prin intermediul acestui opțional, deoarece au fost păstrate încă din cele mai vechi timpuri și reprezintă o legătură între generații, cum ar fi: colindatul din casă-n casă, obiceiul de nuntă, strigatul herdetișurilor, strânsul sinilor, strânsul nepoatelor, ieșitul cu stolnicul în cap, mersul cu lingunile (linguri din lemn), frumușelele, mersul în ptiez, clăcile, obiceiuri legate de moarte etc.

Încurajând și alte cadre didactice din Moisei și împrejurimi ca să opteze pentru acest opțional, noi, le mulțumim Dnelor Prof. Ioana Tomoiaga și Alina Ivașco pentru implicare și informațiile aduse.

foto:

Viaeu de altă dată
Coviza Ioan si Iulia , in urma cu 60 de ani,la nunta lor.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.