CUVINTE CU MINTE | Local, local, local [autor: Narcisa Chișiu]

Local, local, local. Într-un manual de presă locală, îndemnul adresat jurnaliștilor este de a repeta de câte ori este posibil acest lucru, cuvântul ”Local”, tocmai pentru a nu se îndepărta prea mult de la misunea de a prezenta oameni, lucruri, fapte cât mai apropiate de interesul local. Ca o paranteză, se propune chiar ca în cadrul ședințelor de redacție, să se repete, întocmai ca o mantra, rostirea în grup a cuvântului ”mmmm local, local,local”.

Mi-a venit în minte acest aspect zilele acestea, după ce aleșii locali au ales să se bălăcărească în public, pe rețelele de socializare sau în ședințele de consiliu local,  aruncând pentru a nu știu câta oară (fără număr), pisica moartă, în curtea vecinului. Să arunce cu piatra, cel ce se simte nevinovat, pentru că ”vinovații fără vină, CER SĂ SE FACĂ LUMINĂ!”. Poate nu le-ar strica nici lor un astfel de exercițiu, să repete cât mai des, poate le intră în subconștient, ”interes local” sau ”interesul cetățenilor”.

Cred că nu se spune întâmplător că politicienii sunt actori politici, dar din păcate scena începe să aibă podele cam șubrede, replicile sunt desuete, iar spectatorii sunt scârbiți. Unii sunt tentați să spună că e un circ ieftin, dar părerea mea e că e un circ foarte scump, mai degrabă foarte costisitor, plătit cu eforturi din banii publici.

Demnitatea noastră e pusă la îndoială atunci când aleg să se certe în public, să paseze responsabiltăți de la unii la alții, să întârzie punerea în practică a unui proiect, a unei decizii în beneficiul comunității, cu fiecare zi care trece. Orașul a băltit parcă, în ultimii patru ani, iar acum, mai marii orașului, se împroașcă cu noroi. 

E un act de curaj, poate, să treci la fapte, să lași garda orgoliilor și a intereselor personale jos și să urmărești doar interesul cetățeanului. E un act de curaj să fii altfel și să dai dovadă că ai principii și coloană vertebrală. ”Rinocerii” lui Eugen Ionesco m-au bântuit zilele acestea și mi-au întărit ideea cât  e de important, uneori, să lupți contra curentului. Dar, repet, e nevoie de curaj și bunăvoință.

Dacă primul articol a propus un mesaj optimist ”numaidebine”, azi mă încearcă gândul că”nu e de bine”. Nu e bine deloc!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.