VIDEO | Cursuri de certificare pentru educatori perinatali la Spitalul Județean

Spitalul Județean de Urgență Baia Mare, în parteneriat cu Asociația SAMAS, la inițiativa medicului șef al secției de neonatologie, Margareta Pîrvănoiu, organizează cursuri de certificare pentru educatori perinatali. Programul se desfășoară în perioada 1 aprilie – 31 mai 2019, la Spitalul Județean, și este dedicat medicilor și asistenților medicali.

“Obiectivul programului este de a sprijini accesul cadrelor medicale la informații de actualitate legate de perioada perinatală, pentru a putea oferi gravidelor și mamelor servicii de sănătate maternă în primele 1000 de zile”, a declarat Margareta Pîrvănoiu, medic șef secție neonatologie.

Absolvirea celor patru module și examenul final vor asigura cadrelor medicale participante certificarea ca educator perinatal.

Formarea medicală este modulară, fiecare modul durează 3 zile și se cuprinde:

  1. Modulul alăptare – anatomia și dezvoltarea sânului; compoziția laptelui matern; inițierea și menținerea alăptării; avantajele alăptării pentru mama, copil și societate; problemele cele mai des întâlnite pe parcursul alăptării; sfaturi practice pentru consilierul în alăptare; alimentația mamei în postpartum și în timpul alăptării; comunicarea asertivă.
  2. Modulul nutriție perinatală– nutriția în sarcină; diversitatea alimentației sugarului; alimentația copilului în cel de-al doilea an de viață; principii de alimentație sănătoasă a copilului cu vârsta mai mare de 2 ani; comunicare asertivă.
  3. Modulul despre fiziologia sarcinii și a perioadei perinatale – sarcina-anatomie și fiziologie, schimbări adaptative în timpul sarcinii, metode și exerciții fizice indicate în sarcină, urmărirea sarcinii fiziologice, semnale de alarmă în sarcină; pregătirea perineului pentru naștere; reeducarea abdo-perineală; îngrijirea nou-născutului și lăuzia fiziologică.
  4. Modului despre naștere naturală și naștere medicalizată – generalități; pretravaliul; travaliul – modalități nemedicamentoase de gestionare a travaliului activ lu supravegherea în cadrul spitalului; protejarea perineului; expulzia și primele îngrijiri ale nou-născutului; nașterea medicalizată-modalități medicamentoase de gestionare a durerilor, indicații de provocare a nașterii, naștere cu forceps sau vacuum, indicații pentru operația de cezariană.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.