Cum să te relaxezi pe perioada sarcinii: sfaturi utile

Perioada sarcinii este una frumoasă şi plină de împliniri, însă poate fi şi stresantă în anumite momente. Sarcina anunţă o mare schimbare în viaţa personală, dar şi în viaţa de familie, care va transforma complet stilul te viaţa. Schimbările nu sunt întotdeauna uşoare, chiar şi atunci când sunt pline de sentimente frumoase şi bucurie.

Dacă simţi că stresul te coplesteste şi că grijile te acaparează, descoperă câteva sfaturi utile pentru a te relaxa pe perioada sarcinii:

Găseşte timp pentru activităţile preferate

Cu toţii avem activităţi care ne aduc bucurie, fie că este vorba despre un anumit tip de filme, despre plimbări, ieşiri cu prietenii sau hobby-uri diverse. Din păcate, uneori poate fi dificil să găsim timp pentru ceea ce iubim, în special atunci când suntem prinşi la muncă sau avem multe responsabilităţi acasă.

Ei bine, pe perioada sarcinii este o idee bună să încerci să găseşti cât mai mult timp pentru activităţile preferate. Poate îţi place să croieşti, să te plimbi în parc sau să citeşti. Indiferrent de ceea ce iubeşti, alege conştient să găseşti timp pentru astfel de activităţi.

Scrie într-un jurnal

Atunci când simţi că te copleşesc prea mult griji sau gânduri, un jurnal te poate ajuta. Nu ai nevoie de talent la scris pentru a-ţi aşterne gândurile şi sentimentele pe hârtie. De asemenea, nu ai nevoie de un jurnal sofisticat sau de instrumente speciale de scris. Poţi scrie într-o agendă, un caiet sau chiar pe coli A4.

Nu trebuie neapărat să scrii zilnic, ci poţi alege o frecvenţă care te avantajează, în funcţie de starea de spirit şi de programul tău.

Alcătuieşte lista de cumpărături

Lista de cumpărături pentru venirea pe lume a celui mic este foarte importantă, în special pentru a te scuti pe tine de extra stres. Este o idee bună să ştii din timp ce lucruri sunt necesare şi să începi să le comanzi sau să le achzitionezi cât mai devreme. Nu trebuie să adaugi pe lista doar lucruri pentru cel mic, precum hamul pentru bebe, căruciorul sau produsele de îngrijire. Lista de cumpărături trebuie să includă şi produse de care ai tu nevoie, precum centura postnatală. Centura postnatală este un accesoriu ce te poate ajuta mult după naştere. Cu ajutorul centurii postnatale zona abdomenului se va recupera mai repede, în timp ce tu te bucuri de confort pe toată durata zilei.

În afară de centura postnatală, mai poţi opta pentru lenjerie modelatoare sau sutiene pentru alăptat.

Inconjorara-te de oamenii dragi

Sarcina este momentul perfect pentru a petrece mai mult timp de calitate alături de oamenii pe care îi iubeşti. Ca să îţi găseşti starea de bine şi echilibrul, încerca să te înconjori de oameni dragi, care îţi oferă sprijin şi înţelegere. Programează-ţi plimbări în oraş alături de prietene, vizitează-ţi familia mai des sau organizează mai multe evenimente alături de colegi.

Nu îţi încarca zilele cu prea multe task-uri

Sarcina nu trebuie să fie o perioadă agitată şi încărcată de task-uri diverse. De aceea, încearcă pe cât posibil să nu îţi încarci programul. Este posibil să simţi că toate task-urile devin urgenţe sau că trebuie neapărat să te ocupi de cât mai multe lucruri, însă prea multă presiune nu te va ajuta la nimic. Ia lucrurile pas cu pas, nu te grăbi şi nu te agita, iar în acest fel va fi mai uşor să te ocupi de toate planurile importante.

Apelează la un specialist

Psihoterapia este o soluţie excelenta dacă simţi că stresul te copleşeşte sau că nu îţi mai poţi gestiona eficient emoţiile. Un specialist te va ajuta să descoperi soluţii pentru a-ţi gestiona mai bine emoţiile, pentru a face faţă stresului şi pentru a ţine sub control anxietatea sau temerile iraţionale.

Există soluţii pentru a te relaxa pe perioada sarcinii, de la mici schimbări în program care să includă activităţile preferate şi până la susţinerea primită din partea celor dragi. Psihoterapia este şi ea o soluţie minunată, care te poate ajuta pe termen scurt şi lung, însă este important să apelezi la un specialist cu experienţă în domeniu.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.