Cum ne protejăm instalatiile de apa impotriva inghetului ?

Cum ne protejăm instalatiile de apa impotriva inghetului ?

Apropierea sezonului rece face necesar luarea unor masuri suplimentare pentru prevenirea inghetului la instalatiile de apa. In acvest sens, cei de la Vital vin cu o serie de recomandari. In conformitate cu legislatia in vigoare, instalatia interioara de alimentare cu apa (dupa contor) apartine beneficiarului care are obligatia intretinerii si repararii acesteia. Astfel, pe timpul sezonului rece instalatiile interioare, aflate in responsabilitatea detinatorilor trebuie protejate. Astfel, trebuie blocat accesul aerului rece in incintele (camine de apometre, case de scara, subsoluri) pe unde trec instalatiile, prin montarea geamurilor acolo unde ele lipsesc, sesizarea societatii noastre pentru acele situatii exceptionale in care ar lipsi capacele de pe caminele de apometru, golirea subsolurilor de ape uzate si nu in ultimul rand chiar izolarea termica suplimentara a conductelor cu materiale specifice. Nu trebuie uitata nici verificarea conductelor de apa si a eventualilor robineti montati pe instalatie, inainte de venirea frigului, pentru a va asigura ca nu exista fisuri sau pierderi de apa care ar putea favoriza inghetarea conductelor.
In cazul in care, in ciuda masurilor luate, sau in lipsa acestora vor aparea situatii de inghet  nu trebuie in niciun caz sa fortati apometrele montate la limita de proprietate. In cazul in care sunt probleme la apometre, nu incercati sa le dezghetati singuri ci anuntati SC Vital SA. Daca problema a aparut la conductele proprii (reteaua interioara) rugati vecinii sa va dea un vas cu apa calda pe care o turnati incet peste conducta in zona inghetata; De asemenea nu este indicat sa folositi focul deschis pentru dezghetarea conductelor;
Conform art. 134 punctele (2) si (3) din Regulamentul de organizare si functionare a serviciului public de alimentare cu apa potabila si de canalizare pentru judetul Maramures, “utilizatorul este obligat sa ia toate masurile necesare pentru asigurarea protectiei si integritatii fizice a caminului de apometru, a contorului/aparatului de masura de apa si a vanelor ce echipeaza bransamentul, daca acestea se afla pe proprietatea sa.
Orice reparatii si orice inlocuire de contor/aparat de masura al carui sigiliu a fost rupt si care a fost deschis sau demontat ori a carei deteriorare se datoreaza unei cauze straine sau unei functionari anormale in conditii de inghet, incendiu, socuri exterioare, furt, etc., sunt efectuate de Operatorul serviciului, pe cheltuiala exclusiva a utilizatorului daca se constata vina acestuia.”
Anul trecut, temperaturile scazute si lipsa protectiei termice la conducte au facut ca zeci de instalatii interioare sa se deterioreze in urma inghetului in doar cateva zile.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.