Culturile agricole din judeţ se află sub ameninţarea secetei

Culturile agricole din judeţ se află sub ameninţarea secetei

Culturile agricole din judeţ se află sub ameninţarea secetei. Porumbul este cel mai afectat, dar specialiştii vorbesc şi de floarea soarelui, rapiţă sau cartofi atunci când analizează pagubele din agricultură. Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei pentru Agricultură Maramureş spune că nu se poate vorbi de culturi calamitate, acestea au fost compromise în proporţie de 30 %. Cele mai afectate zone fiind zona Chioar- Codru.

În unele zone ale judeţului nu a mai plouat din luna iunie. Fermierii se plâng că toată truda lor de peste an stă sub ameninţarea secetei, suprafeţele de teren fiind pârjolite de soare. Din cauza temperaturilor ridicate, au rămas fără apă chiar şi fântânile din sate.  Din datele pe care le deţine Direcţia pentru Agricultură Maramureş nu există zone calamitate, „putem, vorbi de culturi afectate de sectă, dar nu de culturi calamitate”, spune Virgil Ţânţaş, directorul Direcţiei pentru Agricultură Maramureş.
Întrebat dacă fermierii vor fi despăgubiţi în toamnă pentru pagubele suferite, acesta a răspuns că aşceaptă în acest moment un act legislativ din partea guvernului privind gestionarea situaţiei provocată de seceta prelungită.

Ministerul Administraţiilor şi Internelor, respectiv Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale au adoptat măsuri pentru combaterea efectelor secetei. Sorin Rednic, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, susţine că măsurile s-au impus din cauza temperaturilor ridicate din ultima perioadă. În acest context, MAI a solicitat luarea în regim de urgenţă a măsurilor necesare pentru asigurarea necesarului de apă pe păşuni, la nivelul comunităţilor locale, în scopul minimalizării efectelor negative ale secetei şi evitarea pierderilor în sectorul zootehnic”, a spus Rednic. Până atunci însă,  oamenii speră că ploaia va veni, înainte de compromitetrea culturilor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.