CSM propune ca judecătorii să iasă la pensie numai după ce şi-au motivat toate deciziile date în dosare

CSM propune ca judecătorii să iasă la pensie numai după ce şi-au motivat toate deciziile date în dosare

 Plenul Consiliului Superior al Magistraturii propune Ministerului Justiţiei modificarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor şi a Legii nr. 303/2004 în sensul ca judecătorii care solicită pensionarea să fie degrevaţi din timp de alte activităţi, pentru a putea motiva deciziile date în dosare.

Potrivit unui comunicat al CSM, Plenul Consiliului şi-a însuşit o propunere a Inspecţiei Judiciare, care prevede modificarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a CSM, prin includerea unor dispoziţii care prevăd că: "În intervalul de timp cuprins între data de la care Plenul CSM a hotărât să înainteze Preşedintelui României propunerea de eliberare din funcţie a unui judecător, prin pensionare sau demisie, şi data eliberării din funcţie, magistratul este degrevat de activitatea de judecată şi orice alte atribuţii pe care le are în instanţă, cu excepţia motivării hotărârilor".
Legat de această propunere, CSM mai doreşte ca "în cazul în care judecătorul îşi dă demisia sau solicită eliberarea din funcţie prin pensionare, să se înainteze către Preşedintele României propunerea de eliberare din funcţie, decât la momentul la care conducerea instanţei comunică faptul că judecătorul respectiv şi-a redactat toate hotărârile pronunţate".
O altă propunere vizează instituirea unui termen de cel mult 60 de zile de la data când un judecător sau procuror solicită pensionarea până la pensionarea efectivă, dacă prezenţa judecătorului sau procurorului în faţa CSM este necesară. AGERPRES

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.