Crucile "vesele" din Săpânţa, motiv de ură între localnici

Crucile "vesele" din Săpânţa, motiv de ură între localnici

Crucile din Cimitirul Vesel din Sapanta au devenit motiv de dispută intre mesterii populari din localitate. De cativa ani incoace mai multi mesteri din zona care realizează vestitele cruci, si-au dat seama ca se pot castiga bani frumosi din aceasta indeletnicire, insa Dumitru Tincu Pop, ucenicul si continuatorul ales de renumitul mester Stan Iopan Patras, a inregistrat marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci. Ceilalti mesteri fiind fii ai locului, se considera si ei indreptatitit sa continue traditia astfel ca l-au chemat in instanta pe cel care se considera ucenicul marelui mester Stan Ioan Patras.
Mostenirea lasata de Stan Ioan Patras localitatii Sapanta si anume faimoasele cruci din lemn de stejar, pictate cu albastru de Sapanta, pe care sunt sculptate epitafuri despre viata celui decedat a fost tarata in judecata. Dumitru Tincu Pop, ucenicul si continuatorul ales de Stan Ioan Patras sa duca mai departe aceasta indeletnicire, a inregistrat marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, revendicand albastrul de Sapanta si cele sapte modele de cruci. Prin urmare nimeni nu mai poate realiza astfel de cruci fara acordul sau.De cativa ani incoace crucile din Sapanta aduc bani frumosi celor care le comercializeaza, iar actiunea lui Dumitru Tincu Pop de a inregistra marca la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci nu face decat sa impiedice dezvoltarea aceastei mici industrii de produs si comercializat cruci. Mesterul Pop a fost insa chemat in instanta de catre 4 alti mesteri din localitate care pretind a fi neîndreptatiti de actiunea acestuia.
Desi in data de 25 februarie 2011 Tribunalul Bucuresti a dat  sentinta de anulare a brandului, problema este departe de a fi solutionata, Dumitru Tincu Pop atacand sentinta data de Bucuresti. Cand si cum va fi solutionat acest caz, inca nu se stie, insa cu siguranta mesterul care a gandit si creat pentru prima data o “cruce vesela” cu siguranta nu si-a imaginat ca originala sa creatie va deveni motiv de disputa in randul sapantenilor.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.