REPORTAJUL ZILEI: Criză în farmacii de Euthyrox

De luni de zile e criza in farmacii de Euthyrox, un medicament esențial pentru cei care care sufera de insuficienta tiroidiana si, in special, pentru cei care au fost operati de tiroida. Aproximativ 5% din populatia tării sufera de insuficienta tiroidiană. Zeci de mii de oameni sunt efectiv dependenti de levothyroxinum, substanta activa din Euthyrox. Lasati fara medicament, timp de o luna, acesti oameni pot muri.

De cateva saptamani, criza s-a acutizat si a disparut si inlocuitorul Euthyrox-ului, L-thyroxin. Bolnavii asigurati au dreptul la aceste medicamente gratuit, dar produsele nu se gasesc nici la vanzare libera (fara compensare).

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune a menționat intr-un comunicat că pe piață este disponibilă și soluția orală pe bază de levotiroxină, substanța activă din Euthyrox.

Vesti bune vin totuși din partea reprezentantilor Colegiului Medicilor din Bucuresti.

“Este o problemă la care deja avem răspuns. Produsul este în țară în cantități suficiente. A dispărut de pe piață pentru că pacienții și-au făcut rezerve uriașe. O cutie are 100 de tablete, asta înseamnă, de cele mai multe ori, medicația pentru trei luni. Este firesc să se termine rezervele de pe piață dacă cineva își cumpără 20 de cutii o dată și acest cineva se multiplică la nesfârșit. Ce pot să vă asigur este că-n ace

st moment, există în depozite cantitățile suficiente pentru toți utilizatorii de Euthyrox, a fost un mic blocaj la capitolul distribuitori, probabil că-n cursul săptămânii viitoare, în toate farmaciile, va exista Euthyrox.” a spus Cătălina Poiană, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti.

Cristian Brad, medic specialist endocrinolog in cadrul Spitalului Municipal Sighet, a lansat pe aceasta cale un apel de solidaritate catre pacientii sai.

“Fac un apel catre toți pacientii care au stocuri de euthyrox mai mult de 2 cutii! la momentul actual există o criza mare de euthyrox in farmacii, fiind foarte multi pacienti care nu au nici macar o tableta! doua cutii va ajung pentru 6 luni de tratament! mai mult ca sigur criza de euthyrox nu va dura 6 luni! haideți sa fim oameni in aceasta perioada grea si sa ne ajutam unii pe alții! donati sau vindeti cutiile suplimentare la cei care au nevoie !!!!!, scrie medical pe pagina sa de Facebook.

Mesajul a fos bine primit de catre pacienti, care s-au aratat solidari fata de semenii lor, in confruntarea aceastei probleme.

“Buna ziua. Eu am o cutie începută, dar aș putea să ofer o folie de euthyrox 50”, scrie o pacientă pe Facebook.

”Am 75 de comprimate,  cine are nevoie mă poate contacta în privat”, scrie o altă pacientă.

O cutie de Euthyrox conține 100 comprimate ceea ce este egal cu tratamentul pentru 100 de zilee, arată Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.