România a înregistrat în 2020 cel mai mare număr de cereri de azil din ultimii 30 de ani – 6.156 de cereri, dintre care 1.551 pentru copii. Totodată, se remarcă o creştere semnificativă a numărului minorilor care ajung aici fără familie – 969, arată, într-in comunicat, Organizația Salvați Copiii România.
Tendinţa a continuat şi în primele luni ale lui 2021, în perioada ianuarie-septembrie fiind depuse 7.490 de cereri de azil, în 2.173 dintre cazuri fiind vorba despre copii, 1.250 dintre aceştia fiind neînsoţiţi, ceea ce reprezintă peste 57% din total.
Principalele ţări de provenienţă ale persoanelor solicitante de azil în România sunt Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Iran, Somalia, Pakistan, Yemen şi Eritrea. În ceea ce priveşte cauzele dislocării din ţara natală, acestea sunt, în cele mai multe cazuri, cele care ţin de conflictele armate, de discriminare religioasă şi de vulnerabilităţile socio-economice.
În perioada ianuarie-iunie 2021, Organizația Salvaţi Copiii a acordat o atenţie deosebită furnizării de servicii directe copiilor, părinţilor şi adulţilor vulnerabili solicitanţi de azil sau beneficiari ai protecţiei internaţionale.
Activităţile Organizaţiei Salvaţi Copiii s-au desfăşurat în centrele regionale de proceduri şi cazare pentru solicitanţii de Azil din Bucureşti, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare şi Timişoara, aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări.
Au fost desfăşurate activităţi de asistenţă socială, cu accent pe acordarea de suport material pentru acoperirea nevoilor de bază, consiliere socială şi informare. De asemenea, a fost oferit sprijin educaţional pentru copii, în vederea asigurării accesului echitabil la educaţie. Au fost distribuite pachete cu materiale educaţionale şi recreative pentru copii, precum şi pachete cu produse sanitare, îmbrăcăminte şi alimente. Astfel, Organizaţia Salvaţi Copiii a oferit servicii educaţionale şi sociale pentru 594 de copii (dintre care 302 minori neînsoţiţi) şi pentru 434 de adulţi solicitanţi de azil şi beneficiari ai protecţiei internaţionale.
Lasa un raspuns