”Făurirea României Mari, România dodoloaţă, a fost expresia voinţei poporului român întreg, 1918 constituind începutul unei noi epoci în procesul devenirii istorice a Naţiunii Române o etapă nouă care a permis acumulări de substanţă în toate domeniile, a înmănunchiat într-un singur tot resursele şi energiile unei naţiuni prea mult încercate, dar neîngenunchiate.
Este momentul acum să ne amintim cu pioşenie şi cinstire de făuritorii Marii Uniri, iar locul unde putem face cel mai bine acest lucru este Alba Iulia. Vă invit, aşadar, pe toţi să mergem în Cetatea Marii Uniri, să renunţăm pentru o zi la patimi politice şi dezbinare, să ne reculegem şi să ne reamintim că numai uniţi vom putea fi mai puternici.
În furtunoasa Revoluţie de la 1848, când soarta Transilvaniei, acest leagăn al românismului, se afla într-o grea cumpănă, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj a răsunat celebra chemare „Noi vrem sa ne unim cu Ţara!“. Acum va lansam indemnul de suflet: Haideţi cu toţii la Alba Iulia, să ne sărbătorim ţara. Haideţi cu toţii cei care vă simţiţi fii adevăraţi ai patriei române, pentru că aşa trebuie să fim şi să rămânem, dacă vrem să fim credibili în faţa înfăptuitorilor Unirii şi ai poporului român.
Vă chemăm la Alba Iulia pentru că ea este cu adevărat marea capitală a românilor de pretutindeni, pentru că Alba Iulia se identifică mereu cu problematica noastră ca o nesfârşită chemare şi iubire. Doar aşa Dumnezeu ne va binecuvânta. România şi românii, prin această binecuvântare, se află pretutindeni, ca nume şi prenume ale Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
„Eu cunosc o horă şi mai frumoasă, horă în care să se ţină de mână toţi pământenii, şi ortodoxi, şi catolici, şi fără a se uita la deosebirea religiilor, pe care le poate judeca numai Dumnezeu, toţi legaţi prin aceleaşi drepturi şi îndatoriri, prin acelaşi interes, prin aceeaşi dragoste faţă de ţară, să joace hora României unite şi autonome.”
Precum bine definea Mihail Kogălniceanu, marele act al Unirii de la 1 Decembrie 1918 este, de 104 ani, certificatul de naştere al României Mari, cea mai sfântă şi memorabilă zi din istoria noastră bimilenară.
Este cel mai bun prilej de a ne aduce aminte sacrificiile pe care înaintaşii noştri le-au făcut pentru a realiza Marea Unire, decizie a cărei importanţă poate suntem tentaţi de multe ori să o ignorăm.
Astăzi este momentul prielnic de a rememora actul de românism al făuritorilor Unirii, dar şi de a ne da frâu liber emoţiilor şi sentimentelor înălţătoare ale fiecăruia dintre noi, ale fiecărui român.
Astăzi trebuie să fim mândri că suntem români, că suntem un stat european, și că graţie înfăptuitorilor Unirii ne putem savura libertatea şi dreptul la conştiinţă.
Sunt alături de toţi maramureșenii şi le doresc acestora, dar şi românilor de pretutindeni, din ţară şi din Diaspora, multă sănătate, bucurii, prosperitate şi împliniri”, a declarat Cornelia Negruț, ALDE.
Lasa un raspuns