Controale coordonate de Prefectură la centrele pentru vârstnici din Maramureș

Institutuția Prefectului Maramureș a coordonat efectuarea controalelor la aziluri și centre rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centre destinate persoanelor vârstince cu dizabilități și cele destinate copiilor, atât publice, cât și private, în perioada 10-13 iulie.

Au fost constituite două comisii mixte, din reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială, Inspectoratului Teritorial de Muncă, ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Maramureș și ai Direcției de Sănătate Publică.

  • În cursul zilei de luni au fost verificate patru centre rezidențiale pentru vârstinci de pe raza municipiului Baia Mare, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări nesubvenționate din bani publici.  În urma verificărilor, au fost aplicate 18 amenzi în valoare de  112.000 de lei  și 21 de avertismente. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: funcționarea sub alte coduri CAEN decât cele specifice activităților desfășurate, nerespectarea Codului Muncii, nerespectarea cerințelor minimale de securitate, funcționarea fără autorizație de incendiu, lipsa atestatelor privind noțiuni de igienă, lipsa documentelor în ceea ce privește furnizorul de alimente. Din cele patru centre verificate luni, s-a dispus suspendarea activității pentru un singur centru.
  • Marți au fost verificate patru centre centre rezidențiale pentru vârstinci din Baia Mare, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări nesubvenționate din bani publici. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: lispa caselor de marcat, funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu, mobilier degradat, alimente alterate. În urma verificărilor, au fost aplicate 12 amenzi în valoarea de 76.000 de lei și 29 de avertismente. De asemenea, s-a dispus sigilarea unui centru pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală.
  • Miercuri au fost verificate patru centre rezidențiale pentru vârstinci din Baia Mare și Vișeu de Sus, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări subvenționate din bani publici. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: mobilier de bucutărie uzat, depozitarea necorespunzătoare a legumelor și fructelor,  pereți neigienizați, infiltrații de apă. În urma verificărilor, au fost aplicate 7 amenzi în valoare de 65.800 de lei, 25 de avertismente și o mustrare scrisă.
  • Joi au fost verificate patru centre rezidențiale pentru vârstinci din Baia Mare și Baia Sprie, acestea funcționând cu ajutorul unor finanțări atât publice, cât și private. Cele mai multe nereguli identificate au fost legate de: lipsa adaptării accesului în clădire pentru persoanele cu dizabilități locomotorii, funcționarea fără autorizație la incendiu și fără autorizație de la primărie. În urma verificărilor, au fost aplicate 4 amenzi în valoarea de 11.000 de lei și  21 de avertismente.

Cele două comisii mixte vor finaliza verificările tuturor centrelor de pe raza județului Maramureș până la data de 30 septembrie 2023.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.