Consilierii județeni vor aproba bugetul Maramureșului pentru anul 2019

Vineri, 22 martie, cu începere de la ora 11.00, aleșii județeni se întâlnesc în ședință extraordinară pentru a vota bugetul Maramureșului pentru anul 2019. Bugetul este în sumă de 1.100.241 mii lei, din care 134.990 mii lei reprezintă procentul de 90% alocat pentru personalul din centrele de protecția copilului, indemnizațiile pentru persoanele cu handicap și pentru însoțitorii acestora. În acest sens, în cursul zilei de joi, 21 martie, începând de la primele ore ale dimineții, șeful administrației județene, Gabriel Zetea a avut consultări cu reprezentanții partidelor politice din cadrul Consiliului Județean Maramureș, dar și cu primarii unităților-administrativ teritoriale, cărora le-a explicat faptul că, toate primăriile vor beneficia cel puțin de bugetul de care au dispus în anul 2018, sumă la care se va adăuga și plata pentru asistență socială, care, din acest an, revine în sarcina administraților locale.

Atât în consultările cu grupurile politice cât și în consultarea publică cu primarii, președintele Gabriel Zetea a explicat că, bugetul care se aprobă în ședința extraordinară este, în fapt, calculul pe care, până anul trecut, îl făceau Finanțele Publice, iar pe un algoritm deja agreat de reprezentanții finanțelor au fost stabilite bugetele și pentru anul 2019. În acest sens s-a precizat că s-au luat în calcul două plafoane, respectiv numărul de locuitori dintr-o unitate administrativ-teritorială înmulțit cu suma de 1.000 de lei/ persoană, dar cu mențiunea că nicio comună nu poate avea un buget mai mic de 2 milioane de lei, în cazul în care cetățenii comunei sunt în număr mai redus. Totodată, suma minimă alocată orașelor este de 60 milioane de lei, pentru municipii de 120 milioane de lei, în timp ce suma maximă alocată consiliilor județene este de 275 milioane de lei.

”Au existat comunități locale care nu au atins aceste plafoane din cotele pe venit și au primit diferența de bani pentru a atinge sumele prevăzute în plafoane. Mai mult, toate primăriile au cel puțin alocarea financiară pe care au avut-o în 2018, la care se adaugă, în plus, sumele care se vor acorda pentru asistență socială. S-au făcut estimări în acest moment cu privire la beneficiarii ajutoarelor de asistență socială și se alocă, separat, 90% din sumă, diferența de 10% revenind în sarcina autorităților locale”, a arătat președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea.

Gabriel Zetea: Consiliul Județean are la dispoziție 24 de milioane de lei pentru cofinanțarea proiectelor locale

 Șeful administrației locale a precizat că, în ultima perioadă, s-a solicitat fiecărei primării să transmită necesarul de fonduri pentru a acoperi plățile cu asistența socială, însă dacă unele UAT-uri au raportat o creștere de 9%, au fost situații în care creșterea solicitată a fost de 280% și în aceste condiții este greu de justificat suma cerută.

”Noi nu putem să știm exact care este necesarul fiecărui UAT pe partea de asistență socială, însă, până în vară, alături de reprezentanții Finanțelor Publice, vom urmări execuția bugetară a fiecărei administrații locale și vom ști cu exactitate care este suma necesară. Un lucru pot să vă asigur și anume că nicio primărie nu va rămâne fără alocarea completă a procentului de 90% pentru asistența socială, necesar până la finalul anului în curs. Cei care au fost mulțumiți cu bugetul pe care l-au avut în 2018, au primit suplimentar suma pentru partea alocată asistenței sociale. Toate grupurile de consilieri au fost informate cu privire la fiecare sumă alocată în ședința extraordinară de vineri și sper ca bugetul să fie votat în unanimitate. Un fapt îmbucurător este că, dacă anul trecut, Consiliul Județean Maramureș a beneficiat de 13 milioane de lei pentru necesarul de dezvoltare din județ, în 2019 avem la dispoziție 24 de milioane de lei pentru cofinanțarea proiectelor sau pentru diferența care va trebui acordată la asistență socială. Zilele următoare ar trebui să fie aplicate și normele pe partea de fond de investiții și îmi doresc să discut cu fiecare primar în parte, pentru a afla ce proiecte are gândite pentru comunitatea pe care o reprezintă”, a punctat șeful administrației județene, Gabriel Zetea.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.