Conflict între şcolile auto şi instructorii auto neautorizaţi

Conflict între şcolile auto şi instructorii auto neautorizaţi

Problemele aparute in urma adoptarii in ultimii ani a mai multor acte normative contradictorii, neclare si discriminatorii, care au afectat grav raporturile dintre scolile de conducatori auto si instructorii auto neautorizati au fost discutate astazi impreuna cu subprefectul Gyongyike Bondi, in cadrul sedintei de dialog social.

Cei prezenti in sala si-au exprimat nemultumirile vizavi de faptul ca raporturile dintre societatile comerciale cu raspundere limitata si persoanele fizice autorizate nu au fost clarificate nici pana in ziua de astazi. "Pregatirea practica se poate face cu instructori angajati in cadrul scolii sau cu acei instructori autorizati de Autoritatea Rutiera Romana. Dar mai intervine al doilea contract intre scoala de conducatori auto si instructorul independent", a evidentiat Lucian Oros, seful Agentiei ARR Maramures. In ceea ce priveste dependenta sau independenta scolilor auto, directorul Directiei de Finante Maramures a precizat ca activitatea instructorilor auto poate fi considerata dependenta atata timp cat beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului. "Scoala trebuie sa intre in raporturi juridice cu cursantul. Numai scoala efectueaza pregatirea, in cele doua modalitati, cu instructori angajati proprii si cu instructori pe care ii subcontracteaza. Cursantul nu intra in raporturi juridice cu instructorul. Nu prevede ordinul ministerului. Aici vin si consecintele fiscale. In momentul in care scoala a incheiat contractul pentru intreaga contravaloare a prestatiei cu cursantul, este obligata  sa emita un document pentru intreaga contravaloare a prestatiei, respectiv o factura", a explicat reprezentantul Garzii Financiare Maramures, Mircea Neculae.

Scopul intalnirii de astazi a fost acela de a evidentia inca o data faptul ca instructorul auto autorizat este un agent economic care isi desfasoara activitatea in mod independent, incaseaza plata pentru serviciile prestate, isi organizeaza si conduce contabilitatea si isi achita taxele si impozitele in mod individual catre bugetul statului. Iar activitatea membrilor Sindicatului Instructoriloe Auto nu poate fi reconsiderata ca activitate dependenta.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.