Conferinţa „Sighetu Marmaţiei şi comunitatea evreiască”, la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza şi găzdui, în 25 iunie, de la ora 17:00, conferinţa „Sighetu Marmaţiei şi comunitatea evreiască”, susţinută de Alfred Poplingher, Peninah Zilberman şi Mandi Jacobovitch.

Organizat în colaborare cu Fundaţia Tarbut Sighet – promotoare a conservării memoriei victimelor Holocaustului din România -, acest proiect face parte din seria de manifestări ale ICR Tel Aviv dedicate comemorării a 80 de ani de la Holocaustul din Transilvania de Nord. Evenimentul va avea loc în limba ebraică şi va consta în trei prezentări distincte, după cum urmează:

  • Sighetu Marmaţiei şi comunitatea evreiască – omagiu trecutului, susţinută de Alfred Poplingher;
  • Sighetu Marmaţiei – prezent şi viitor, de Peninah Zilberman, preşedinta Fundaţiei Tarbut Sighet;
  • Prezentarea documentarului „The Scream”, realizat de Mandi Jacobovitch (producător şi arhitect israelian cu rădăcini româneşti din Sighetu Marmaţiei), care descrie povestea familiei Jacobovitch, deportată la Auschwitz, şi contribuţia ei ulterioară la societatea israeliană.

    Evreii care s-au stabilit în zona Maramureşului, îndeosebi începând cu secolul al XVII-lea, au reuşit să creeze comunităţi înfloritoare, iar printre ele, cea a Sighetului a avut un rol covârşitor. Importanţa comunităţii evreilor din Sighet este în special de ordin religios şi cultural. Curţile rabinilor din Sighet împreună cu şcolile adiacente şi mişcările hasidice care s-au dezvoltat au îmbogăţit substanţial iudaismul. Din punct de vedere cultural, comunitatea evreilor din acest colţ de ţară maramureşean a dat scriitori, artişti plastici, muzicieni şi arhitecţi de renume – se arată într-un comunicat al ICR.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.