VIDEO | COMUNICAT DE PRESĂ: Comemorarea a 100 de ani de relații militare internaționale polono-române

Cu prilejul comemorării a 100 de ani de relații militare internaționale polono-române, Ambasada Republicii Polone la Bucureşti în colaborare cu Primăria comunei Giulești și Centrul de Cercetări Istorico-Teologice Giulești, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, organizează acțiuni comemorative dedicate evenimentelor care au avut loc între 3 – 6 octombrie 1914, perioadă în care satele maramureșene, aflate sub ocupație rusă, au fost eliberate de către legionarii polonezi.

Din documentele arhivistice studiate şi din tradiția orală locală a rezultat, cu certitudine, faptul că în ziua de 6 octombrie 1914, pe raza localității Berbești a avut loc un conflict armat între cazacii rusi care au invadat satele maramureșene în perioada 3-6 octombrie 1914 şi un detașament de legionarii polonezi ai Brigăzii a 2-a a Legiunilor poloneze care s-a deplasat dinspre Baia Sprie, în marș forțat, prin pasul Gutâi situat în vestul Munților Gutâi.

În urma conflictului care a avut loc în seara acelei zile, între orele 19.00 – 20.00, şase tineri polonezi au fost împușcați și înmormântați într-o groapă comună din cimitirul bătrân al satului, în ziua de 7 octombrie 1914, între orele 13.00 – 14.00. Dintre cei șase legionari înmormântați aici au fost identificați trei, respectiv sergentul Zygmunt Karol Lagiewski, soldaţii Jan Bojarek şi Jozef Bojarek. Legionarii polonezi au fost aceia care în dimineaţa zilei de 7 octombrie 1914 i-au alungat pe ruşi din capitala Maramureșului, Sighetu Marmației, și din toate satele maramureșene aflate în dreapta și stânga râului Tisa. În amintirea acestor eroi, a fost amenajat un mormânt şi a fost ridicată o troița maramureșeana din lemn.

Evenimentul ,,Comemorarea a 100 de ani de relații militare internaționale polono-române”, organizat în data de 23 iunie 2021, începând cu ora 10.00, va avea loc în localitatea Berbești, la Monumentul Legionarilor Polonezi din această străveche așezare.

La eveniment vor participa înalți demnitari din Republica Polonă, oficialități județene și locale, personalități marcante ale istoriei, culturii și efective armate polone și române. În cadrul evenimentului vor fi executate salve de onoare, va fi oficiată Sfânta Liturghie de către preoți ai Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și preoți militari polonezi.

În cadrul evenimentului va fi citit apelul celor căzuți urmat de un moment cultural-artistic cu marele actor Dorel Vișan și interpretul de muzică folk Florin Săsărman. Totodată vor fi depuse coroane și jerbe de flori.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.