Comemorarea a 80 de ani de la nașterea lui Victor Gorduza

Miercuri, 27 aprilie 2022, începând cu orele 12 a avut loc, la sediul Muzeului, un eveniment cu dublă semnificație. Comemorarea a 80 de ani de la nașterea lui Victor Gorduza, muzeograf, director și fondator al Muzeului de Mineralogie Baia Mare, muzeu care astăzi, din considerente bine meritate, îi poartă numele și vernisarea Expoziției itinerante naționale „Zestrea minerală a României”.

Această expoziție de excepție a fost organizată în parteneriat cu mai multe instituții de prestigiu, de profil geologic din țară: Academia Română – Secția de Științe Geonomice, Universitatea din București, Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea „A.I. Cuza” din Iași și Institutul Geologic al României. Am considerat că cea mai bună modalitate de a dovedi că Domnul Victor Gorduza este și va rămâne veșnic în gândurile noastre, este de a-i dedica o expoziție cu un real succes. Asta deoarece pe lângă ctitorirea acestui Muzeu și constituirea unei importante colecții de minerale, a reușit să impresioneze prin fiecare dintre expozițiile organizate de-a lungul vremii, în țară și străinătate.

Vernisajul a debutat cu un cuvânt din partea d-lui director Ioan Denuț, care a mulțumit publicului pentru prezență, a trecut în revistă scopul evenimentului, vorbind atât despre multiplele fațete ale personalității directorului fondator al acestui Muzeu – Victor Gorduza – dar și despre expoziția dedicată lui.

Dl. director a dat mai departe cuvântul d-lui vicepreședinte al Consiliului Județean Maramureș, dl. Radu Daniel Trufan, mulțumindu-i pentru prezența sa la acest eveniment. Dl. Trufan a ținut să felicite echipa Muzeului pentru toate activitățile desfășurate, pentru expoziția vernisată și a ținut să menționeze că – probabil această instituție nu ar fi existat fără implicarea și dedicarea de care a dat dovadă domnul Victor Gorduza.

A urmat intervenția muzeografului Cociota Anca, aceasta vorbind despre domnul Victor Gorduza și despre implicarea lui în muzeologia națională. În cea mai mare parte a intervenției a punctat diferitele etape și evenimente care au dus la înființarea Muzeului de Mineralogie Baia Mare, calea parcursă de la o idee și până la debutul unei instituții de prestigiu, cunoscută azi în lumea întreagă.

Dl. director, Ioan Denuț a vorbit, în continuare, despre expoziția constituită prin proiectul cultural „Minerale românești – contributor la patrimoniul cultural european”, co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, expoziție care, datorită succesului avut la sediul Muzeului nostru dar și originalității tematicii abordate, a trezit interesul mai mutor instituții de cultură din România. Astfel expoziția mai sus amintită a fost itinerată cu succes în orașe precum București, Cluj Napoca, Galați, Tulcea, Constanța, Bârlad, Roman, Piatra Neamț, Iași și Suceava.

A luat cuvântul domnul conf. dr. Marinel Kovacs, consilier județean și membru în Consiliul de Administrație al Muzeului, persoană implicată activ în crearea și dezvoltarea Muzeului de Mineralogie, care a vorbit atât despre realizările și meritele domnului Victor Gorduza dar și despre succesul și unicitatea expoziției vernisate.

În final doamna Aurica Lucean, cadru didactic, fostă elevă a domnului Victor Gorduza, a povestit publicului prezent despre calitățile de dascăl, despre modalitatea de predare și dragostea pe care o arăta elevilor săi, despre profesionalismul și seriozitatea lui. La fel și domnul Bene Teodor a ținut să-și exprime aprecierea la adresa domnului Victor Gorduza, citând din materialul depus la Consiliul Județean Maramureș, în vederea acordării titlului de cetățean de onoare.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.