COMEMORARE: Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989

9 martie – Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989 este o zi de aducere-aminte, de recunoștință și de reflecție asupra trecutului recent, în care mii de oameni nevinovați au fost închiși, torturați și uciși doar pentru că au refuzat să îngenuncheze în fața unui regim totalitar.

Anul acesta, comemorarea capătă o dimensiune aparte prin expoziția „Dușmance ale poporului” („Nemiche del popolo”), deschisă la Accademia di Romania din Roma, în perioada 7 martie – 10 aprilie,organizat de Accademia di Romania, în parteneriat cu Fundația Academia Civică și Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet, și desfășurat sub patronajul Ambasadei României în Italia.

Expoziția oferă o incursiune emoționantă și necesară în destinele femeilor care au cunoscut ororile închisorilor comuniste din România, închise nu doar pentru convingerile lor, ci și pentru simpla lor existență într-un sistem care nu tolera gândirea liberă.

Expoziția prezintă 71 de portrete ale femeilor care au fost declarate „dușmance ale poporului” și aruncate în temnițele comuniste. Aceste femei au fost persecutate pentru motive absurde – pentru legături cu Occidentul, pentru refuzul de a accepta colectivizarea forțată, pentru simpla lor asociere cu bărbați considerați „periculoși” de regim. Într-un sistem în care orice formă de opoziție era suprimată violent, aceste femei au plătit prețul suprem.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.