Cod portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza și Lăpuș

Potrivit specialiștilor de la Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, începând de astăzi, 30 august, ora 12:00, se instituie codul portocaliu pe râurile din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuș – bazinele superioare şi pe afluenții din bazinele mijlocii şi inferioare.

De asemenea, începând de astăzi, ora 12:00, până mâine, 31 august, la ora 14:00, este în vigoare codul galben pentru râuri sau sectoare de cursuri de apă din bazinele hidrografice Vişeu, Iza, Lăpuș, Tur, Someşul Mare, Someșul Mic, Someș și Crasna.

Există posibilitatea depășirii cotelor de apărare, ca urmare a scurgerior importante pe versanţi, torenţi şi pâraie.

În acest context, pot fi generate viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri, pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate.

Se atenționează populația să țină cont de recomandările autorităților și să nu traverseze prin vaduri cursurile de apă. De asemenea, să amâne activitățile sezoniere de pe maluri sau din proximitatea râurilor aflate sub avertizare hidrologică, pentru a nu-și pune viața în pericol.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.