Sursa foto: Prefectura Maramures
Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de COD GALBEN valabilă în data de 14 ianuarie între orele 02.00 – 14.00. În acest interval, meteorologii anunță că în zona Munților Apuseni, în nordul Carpaților Orientali și local în zona înaltă din vestul Carpaților Meridionali, va ninge și se vor cumula cantități de peste 20-25 l/mp, iar stratul de zăpadă va fi consistent.
Vântul va prezenta intensificări susținute, îndeosebi în zonele de creastă, unde rafalele vor depăși 90-100 km/h viscolind ninsoarea, spulberând zăpada și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității.
Totodată, ANM a emis și o informare meteorologică prin care anunță precipitații mixte în zonele joase de relief din vestul țării, predominant ninsori în Maramureș și Transilvania și ninsori la munte, precum și intensificări ale vântului în aceste zone.
Fenomenele meteorologice amintite se vor manifesta începând de astăzi, 13 ianuarie ora 15.00 până în data de 15 ianuarie, ora 08.00.
Vântul se va intensifica treptat în toate zonele de munte, cu precădere la altitudini mari, unde rafalele vor depăși temporar 70-80 km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada.
De asemenea, intensificări ale vântului vor fi și în restul țării, în noaptea de duminică spre luni (13/14 ianuarie) în regiunile vestice, iar pe parcursul zilei de luni (14 ianuarie), local și în cele sudice, centrale, estice și sud-estice, în general cu viteze de 45-55 km/h.
Ministerul Afacerilor Interne recomandă populației să evite deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă este absolut necesar să circule în zonele afectate, să se informeze în prealabil dacă pe traseul stabilit sunt drumuri blocate sau tronsoane cu trafic restricționat pentru a evita riscul de înzăpezire.
Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.).
De asemenea, turiștii sunt sfătuiți să nu se aventureze în zonele muntoase în care va ninge abundent și va viscoli, să respecte indicațiile polițiștilor rutieri și jandarmilor montani și să poarte haine adecvate temperaturilor scăzute înregistrare în această perioadă.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliție și jandarmerie – sunt pregătite să intervină rapid în teren, în cazul producerii unor situații de urgență cu efecte negative asupra comunităților.
Situația la nivel național este monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne.
Lasa un raspuns