Circulație rutiera in conditii de iarna

Vremea a fost inchisa. Pe arii extinse, temporar a nins si s-a depus strat nou de zapada (3-5 cm). Cantitatea maxima de precipitatii inregistrata a fost de 7.2 l/mp, la Firiza. Vantul a suflat slab, la moderat, cu intensificari trecatoare in zona montana inalta de pana la 43 km/h, la Vf. Iezer. Temperatura maxima a fost cuprinsa intre 0 grade la Targu Lapus, Ocna Sugatag, Sighetu Marmatiei si 3 grade in Baia Mare. In zona montana inalta s-a semnalat ceata.
Stratul de zapada este prezent pe arii extinse si masura, aseara, pana la 125 cm la Cavnic. 
La primele ore ale dimineti temperatura aerului era cuprinsa intre -3 grade la Ocna Sugatag si 0 grade in Baia Mare. Cel mai rece a fost la Borsa -4 grade.
Circulatia rutiera se desfasoara in conditii de iarna. Carosabilul este umed pe sectoarele de drumuri nationale, cu exceptia DN 18, in Pasul Gutai, unde intre km 12 si km 35 stratul de zapada framantata masoara pana la 1 cm. Pe Dealul Hera si in Pasul Prislop, intre km 156 si km 180, se gaseste un strat de zapada framantata, cu grosimea, pana la 1 cm. Angajatii sectiei de drumuri nationale au actionat cu 28 utilaje si au imprastiat 173 tone material antiderapant, respectiv 1525 litri clorura de calciu. Cerul este acoperit, ninge pe majoritatea sectoarelor de drumuri nationale din zona de deal si de munte. Pe DN 1C si E58, precipitatiile sunt mixte (lapovita si ploaie). Vizibilitatea esre buna in trafic.
Copaci s-au prabusiti, sub greutatea zapezii, pe DJ 83 Valea Neagra-Izvoare. S-a intervenit pentru taierea cu drujbe a copacilor și degajarea crengilor de pe partea carosabila. Drumul judetean este deschis circulatiei rutiere. Drumul judetean 83A, Mara-Runcu ramane în continuare inchis temporar circulatiei rutiere.
Nu sunt probleme în alimentarea cu energie electrica a localitatilor. Echipele de interventie de la Electrica au remediat defectiunea, iar Vf. Ignis are alimentare cu energie electrica.
Nivelurile si debitele cursurilor de apa din judet au fost usor variabile, influentate de fenomenele de iarna. Nu au fost semnalate probleme. Gheata este prezenta la malul raurilor Tisa, Viseu, Vaser, Ruscova, Botiza, Mara, Cosau, Suciu si Firiza. Curg sloiuri de gheata pe cursul raului Somes. Exploatarea amenajarii hidrotehnice Stramtori-Firiza se desfasoara in conditii de siguranta, conform regulamentului.
Stratul de zapada masoara: 125 cm la Cavnic, 105 la Firiza si in Pasul Gutai, 104 cm la Baiut, 75 cm la Coroieni, 63 cm la Grosii Tiblesului, 57 cm la Luhei, 54 cm pe Valea Viseului, 52 cm in Baia Borsa, Poiana Borsa si Moisei, 48 cm la Razoare, 47 cm pe Valea Vaserului, 46 cm la Bistra, 44 cm la Leordina, 43 cm la Suciu de Jos si Sacel, 40 cm la Mara.
Vremea va fi astazi mai calda decat normalul termic al perioadei in judetul nostru. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii relativ extinse, indeosebi in prima parte a zilei, vor cadea precipitatii slabe predominant sub forma de ninsoare, favorizand, izolat, depunerea de polei. La munte va ninge. Vantul va sufla slab la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 0 si 4 grade, iar cele minime intre -5 si -2 grade. Pe arii restranse se va semnala ceata.
Pentru maine, 24 ianuarie a.c., prognoza meteorological prevede ca vremea va fi mai calda decat normalul termic al perioadei. Cerul va fi mai mult noros si temporar vor cadea precipitatii mixte, favorizand izolat depunerea de polei. La munte vor predomina ninsorile. Vantul va sufla slab, la moderat, cu intensificari in zona montana inalta unde va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 0 si 4 grade, iar cele minime intre -3 si 0 grade. Izolat se va semnala ceata.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.