CHINA: Președintele CJ Maramureș, speaker la Forumul Mondial pe teme de afaceri

CHINA: Președintele CJ Maramureș, speaker la Forumul Mondial pe teme de afaceri

Ca urmare a invitației lansate de autoritățile provinciei Hubei, prin intermediul Ambasadei Chinei în Romania, o delegație română reprezentând județul Maramureș a afectuat, în perioada 16-21 octombrie 2018, o vizită în orașul Wuhan, un important centru politic, economic și cultural din centrul Chinei. Scopul vizitei a fost participarea la Forumul Mondial al Capacităților de producție și cooperare în afaceri 2018, eveniment important la care au participat reprezentanți ai peste 50 de țări din majoritatea continentelor lumii, gazde fiind Guvernul Provinciei Hubei, Comisia Națională pentru Dezvoltare și Reformă, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Comerțului, Federația Industriașilor și Comercianților si Consiliul National pentru Promovarea Comerțului Internațional al Republicii Chineze.

Având ca temă principală “Deschiderea, Dezvoltarea și Cooperarea Win-Win”, forumul și-a propus să dezbată modalitățile de promovare a cooperării internaționale în domeniul cercetării, inovării și relațiilor reciproc avantajoase în sectoare precum: ingineria tehnologică, construcția de automobile, optoelectronică, biotehnologia, echipamente industriale, energiile regenerabile și protecția mediului. În prezența reprezentanților străini și a oficialilor chinezi la nivel național din ministerele pentru echipamente industriale, infrastructură, știință și tehnologie, comerț internațional, președintele Gabriel Zetea a prezentat un discurs în care a menționat totala deschidere față de o viitoare colaborare între Consiliul Județean Maramures, Guvernul Provinciei Hubei și mediul de afaceri din cele două țări.

“Constituie o realitate indubitală faptul că, popoarele român și chinez sunt unite prin relații tradiționale și istorice, legături bazate pe  prietenie și respect reciproc. România a găsit în China, întotdeauna, un prieten de încredere și multă susținere, chiar și în perioadele dificile pe care le-a traversat. La rândul ei, China a avut mereu în România un prieten onest și un interlocutor competent și de încredere. Este ceea transmit la acest Forum Mondial, un mesaj ferm, convins fiind că avem țeluri comune. Noi vrem să ne dezvoltăm și să progresăm în noi domenii de activitate, iar China, sunt convins, își dorește același lucru,” a menționat președintele Gabriel Zetea, în deschiderea mesajului său. 

Convins de necesitatea susținerii cu argumente a mesajului transmis, președintele Consiliului Județean Maramureș a subliniat: “România este un loc perfect pentru a investi capital chinez și pentru a porni afaceri în multiple domenii, fie că vorbim de energie, tehnologia informației, agricultură, transport sau turism. România poate reprezenta pentru China o conexiune economică strategică în Europa, pentru că noi recunoaștem cu admirație înalta competență pe care o dețin în domenii precum infrastructura de transport, construcția de autostrazi, căi ferate și trenuri de mare viteză. Iar experiența și expertiza chineză poate fi valorificată cu suces în România, pentru că guvernarea social-democrată actuală dă o maximă prioritate investițiilor în transporturi și infrastructură.” 

Referindu-se la contextul politic si economic românesc, președintele Gabriel Zetea a menționat aspectele și efectele favorabile ale guvernării, menționând că, “anul trecut România a avut, asemenea Chinei, o creștere economică de 6,9%, cea mai mare din Europa, un nivel de fiscalitate redus, cel mai favorabil după Irlanda de Nord, impozitul pe venit fiind de doar 10% și zero taxe în cazul profitului reinvestit. Guvernul oferă facilități companiilor care depășesc 3 milioane de euro investitii, inflația se situează la 3,5%, iar deficitul bugetar sub 3%, semnale ce dovedesc justețea politicilor publice finalizate prin creșteri salariale și ale nivelului pensiilor. Datele menționate, la care se adaugă performanțele în producția Agricolă și oportunitățile majore reprezentante de portul Constanța sunt elemente de natură să convingă partenerii chinezi că merită să investească și să facă afaceri în România”. În discursul sau, șeful administrației județene, Gabriel Zetea a menționat și argumente legate de oportunitățile investiționale din Maramureș, afirmând că “județul este situat în nord vestul României, în apropierea granițelor cu Ucraina și Ungaria și la distanțe rezonabile față de București, Budapesta și Viena, capitale importante ale unor țări membre ale Uniunii Europene, o poziție geografică favorabilă pentru realizarea unor conexiuni rapide în cadrul viitoarelor parteneriate româno-chineze cu alte țări europene”. 

În finalul intervenției sale, președintele Consiliului Județean Maramureș a exprimat mulțumiri pentru primirea calduroasă la Wuhan și a transmis felicitări directorilor celor două mari companii, Tri Ring din Hubei și ATP Exodus din Baia Mare care au semnat un acord de parteneriat vizând cooperarea strategică între cele două companii pentru dezvoltarea afacerilor în Europa de Est. ”Sunt convins că, dacă oamenii de afaceri pot realiza lucruri importante, putem și noi, cei din Provincia Hubei și Județul Maramureș”, a concluzionat președintele Gabriel Zetea. Discursul a fost extrem de apreciat de delegațiile prezente la Forumul Mondial al Capacităților de producție și cooperare în afaceri 2018, prezența românească reprezentând o oportunitate pentru viitoarele colaborari româno-chineze.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.