Cel puţin 48 de persoane, dintre care 40 de membri ai reţelei extremiste Al-Qaida, au fost ucise joi în timpul unei ofensive a armatei yemenite, sprijinită de aviaţie, în sudul ţării, conform agenţiei oficiale SABA.
Forţele armate au "alungat elementele teroriste, în derută, în direcţia oraşului Chuqra", şi "300 de terorişti au fost încercuiţi pe mare, sol şi aer, în ultimul lor bastion", conform agenţiei. "Aproximativ 40 de terorişti au fost ucişi în timpul ofensivei, şi alte câteva zeci au fost răniţi", a precizat agenţia citând o sursă din cadrul armatei. Aviaţia a făcut aproximativ 100 de raiduri asupra combatanţilor din Chuqra. Oraşul de coastă Chuqra, din provincia Abyane, a fost încercuit de armată după ce armata a cucerit marţi oraşele vecine Zinjibar, capitala provinciei Abyane, şi Jaar.
Şase civili – un bărbat, trei femei şi doi copii – au fost ucişi "din greşeală" în timpul unui bombardament al aviaţiei asupra oraşului Chuqra, în timp ce doi militari au fost ucişi în timpul unei înfruntări, conform surselor militare şi unui oficial local. Armata a lansat pe 12 mai o ofensivă vastă, care i-a permis reluarea controlului asupra oraşelor Zinjibar şi Jaar, controlate aproape un an de zile de către "partizanii Chariei", numele sub care operează reţeaua Al-Qaida în sudul Yemenului. Miercuri, nouă locuitori din Zinjibar au fost ucişi în urma exploziilor unor mine montate de către Al-Qaida, în timp ce se întorceau la casele lor, conform unui alt oficial local. De la începutul ofensivei armatei în sudul ţării, împotriva reţelei Al-Qaida, 540 de persoane au fost ucise, conform unui bilanţ al AFP: 402 membri ai Al-Qaida, 78 de militari, 26 de auziliari ai armatei şi 34 de civili.
Mulţi dintre locuitorii oraşului Zinjibar, care au fugit în marea lor majoritate după preluarea controlului de către reţeaua teroristă în 2011, s-au întors după ce a fost eliberat oraşul, găsindu-şi casele devastate. "Zinjibar este un oraş fantomă, iar străzile sunt pline de mine. Nu ne putem întoarce în aceste condiţii, mai ales că alimentarea cu apă şi curent electric nu a fost restabilită", a declarat unul dintre locuitorii acestui oraş, Salmi Bawazir, care se refugiase în Aden. În Jaar, locuitorii au eliberat 20 de persoane, dintre care mai mulţi imami, care erau deţinuţi într-o casă de către membri ai Al-Qaida şi pentru care aceştia ceruse-ră răscumpărări. Al-Qaida a profitat de slăbirea puterii centrale în favoarea insurecţiei populare împotriva preşedintelui Ali Abdallah Saleh, în 2011, pentru a-şi intensifica acţiunile în mai multe regiuni din estul şi sudul Yemenului. Preşedintele Abd Raboo Mansour Hadi a declarat, odată cu alegerea sa în luna februarie, că va lupta împotriva reţelei Al-Qaida.
Lasa un raspuns