Ceaţă densă pe DN18, în Pasul Prislop, vizibilitatea este redusă sub 50 de metri. Precipitaţii sub formă de lapoviţă în zonele de munte

Ceaţă densă pe DN18, în Pasul Prislop, vizibilitatea este redusă sub 50 de metri. Precipitaţii sub formă de lapoviţă în zonele de munte

Atenţie şoferi! La această oră este semnalată ceaţă densă pe DN18, în Pasul Prislop (între km 160 şi km 175).Vizibilitatea este redusă sub 50 de metri. Tot aici cad precipitaţii sub formă de lapoviţă. Comitetul judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zona cu ceaţă şi carosabil umed la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Nu bruscaţi comenzile şi volanul autovehiculului, iar pentru frânare este recomandată frâna de motor. 
                    Vremea a fost în general închisă. Cerul a fost mai mult noros. Pe arii extinse au căzut precipitaţii sub formă de ploaie care au avut şi caracter de aversă. La munte a nins. Cantitatea maximă de apă înregistrată a avut valoarea de 5,6 l/mp, la Iezer. Vântul a suflat slab, la moderat, prezentând intensificări de până la 58 km/h la Iezer, unde a spulberat zăpada. În zona montană a fost semnalată ceaţa. Stratul de zăpadă măsura la munte până la 23 cm, la Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 4 şi 6 grade Celsius.
                   Carosabilul sectoarelor de drumuri naţionale din judeţ este curat, dar umed. Angajaţii societăţilor care întreţin viabilitatea, pe timp de iarnă, au acţionat cu utilaje şi au împrăştiat 42 tone de material antiderapant (36 tone în Pasul Gutâi şi 16 tone în Pasul Prislop) pentru a preveni formarea poleiului.                   
                     A nins, în această dimineaţă, în zona montană a oraşului Cavnic. Stratul de zăpadă frământată de pe carosabilul DJ184 măsura până la 2 cm. Angajaţii societăţii care asigură şi întreţin viabilitatea drumurilor judeţene pe timp de iarnă au intervenit cu utilaje cu lamă pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil şi au utilizat opt tone de material antiderapant. Carosabilul este acum curat, dar umed.  Temperaturile negative (-2 grade Celsius) au favorizat formarea poleiului pe tronsoane ale DJ109F, pe sectorul dintre localitatea Budeşti şi urcarea pe Dealul Cavnicului. Şi pe acest sector de drum s-a acţionat şi au fost împrăştiate patru tone de material antiderapant pentru a combaterea poleiului.
                     Pe celelalte sectoare de drumuri judeţene carosabilul este curat, dar umed.                 
                     Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.  
                   METEO 
                   Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii:  – 5 grade Celsius la Iezer; -2 grade Celsius la Cavnic; 0 grade Celsius în Pasul Gutâi; 1 grad Celsius la Borşa şi Târgu Lăpuş;  2 grade Celsius în Baia Mare, la Petrova, Leordina, Dragomireşti şi Ocna Şugatag; 3 grade Celsius la Sighetu Marmaţiei, Fereşti, Săpânţa şi Ardusat; 4 grade Celsius la Vişeu de Sus.
                   Vremea va fi astăzi apropiată de normalul valorilor termice, specifice acestei perioade. Cerul va fi mai mult noros. Pe arii extinse, îndeosebi în cursul nopţii, vor cădea precipitaţii mixte.  La munte vor predomina ninsorile. Izolat cantităţile de apă pot depăşi 10 l/mp. Vântul va sufla în general la moderat, cu intensificări temporare. În zona montană înaltă va sufla tare şi va viscoli ninsoarea. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 2  şi 5 grade Celsius, iar cele minime între -2 şi 2 grade Celsius. Termometrele indică acum: -6 grade Celsius la Iezer;  0 grade Celsius în Pasul Gutâi şi la Cavnic; 1 grad Celsius la Borşa; 2 grade Celsius în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, , Ocna Şugatag, Săpânţa, Fereşti,  Vişeu de Sus, Dragomireşti, Petrova şi Leordina; 3 grade Celsius la Târgu Lăpuş.                
                    HIDRO
                Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost în creştere. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 89%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi variabile. Precipitaţiile sub formă de ploaie căzute pe parcursul zilei de ieri au contribuit la topirea zăpezii în majoritatea localităţilor. Stratul de zăpadă existent la Cavnic are grosimea de 8 cm.
                 Cursa aeriană de pasageri spre Bucureşti a decolat, în această dimineaţă, fără întârziere de pe Aeroportul Internaţional Baia Mare.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.