CE vrea dublarea numărului de tineri care studiază în străinătate şi propune creşterea bugetului

CE vrea dublarea numărului de tineri care studiază în străinătate şi propune creşterea bugetului
Planul de buget al CE pentru 2014-2020 prevede creşterea semnificativă a investiţiilor UE pentru educaţie, tineret şi creativitate, unul din obiectivele cheie fiind dublarea numărului de tineri, profesori şi cercetători care primesc burse pentru a învăţa şi a se forma în străinătate, informează CE.
Prin strategia de stimulare a ocupării forţei de muncă, Comisia Europeană are drept obiectiv aproape dublarea numărului de tineri, profesori şi cercetători care primesc burse UE pentru a învăţa şi pentru a se forma în străinătate, de la 400.000 de beneficiari pe an în prezent, la aproape 800.000 în viitor.   "Acesta este unul dintre obiectivele-cheie care stau la baza creşterii semnificative a investiţiilor UE pentru educaţie, tineret şi creativitate, propus de Comisie în planul său de buget pentru 2014-2020", a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret, Androulla Vassiliou.
Ca parte a propunerii Comisiei, un nou program pentru educaţie, formare profesională şi tineret va aloca 15,2 miliarde euro (cu 73 la sută mai mult) pe o perioadă de şapte ani. De asemenea, pe lângă creşterea valorii burselor pentru studiu şi formare profesională, acesta va viza sprijinirea modernizării sistemelor de educaţie, intensificarea cooperării transfrontaliere între instituţiile de învăţământ şi reformele politice.  
Noul program "Europa creativă", care va cuprinde actualele programe Cultura, Media şi Media Mundus, va sprijini sectoarele culturale şi creative cu un buget de 1,6 miliarde euro (cu 37 la sută mai mult), acesta urmând să se concentreze pe sprijinirea organizaţiilor şi întreprinderilor care funcţionează transfrontalier şi sunt puternic legate de promovarea diversităţii culturale şi lingvistice.
Comisia va prezenta în toamnă propuneri detaliate pentru noile programe.
Programele UE existente în educaţie şi tineret au avut mare succes în stimularea mobilităţii. De exemplu, 2,5 milioane de studenţi au beneficiat de pe urma sprijinului UE pentru studii şi stagii în întreprinderi în alte ţări, prin intermediul programului Erasmus.
Finanţarea prin noile programe va fi completată printr-un sprijin semnificativ pentru educaţie, formare profesională şi cultură prin intermediul "Orizont 2020" şi prin fonduri structurale.
Potrivit CE, în actualul buget (2007-2013) s-au cheltuit aproximativ 72,5 miliarde de euro pentru educaţie şi formare în toate regiunile Europei şi niveluri similare de cheltuieli pot fi preconizate pentru viitor.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.