Ce greșeli să eviți atunci când vine vorba de instalația electrică

Ai auzit cu siguranță despre tot felul de accidente care implică instalația electrică. Acestea pot apărea fie la tabloul electric, fie la siguranțe sau la un cablu electric ales sau montat greșit. Deși erorile pot fi banale, atunci când vine spre instalația electrică trebuie să le eviți pentru că sunt extrem de nedorite și îți pot pune chiar viața în pericol. Chiar dacă ai câteva noțiuni de bază în ceea ce privește electricitatea, un moment de neatenție te poate costa destul de scump.

Află, din rândurile următoare, ce trebuie să eviți pentru a nu avea probleme de acest fel.

  1. Alegerea greșită a tabloului electric

Tabloul electric este acea cutie care prin care curentul electric ajunge în casa ta, iar alegerea greșită a acestuia poate duce la suprasolicitarea și, în consecință, la supraîncălzirea circuitelor. Prin urmare, riscul de incendiu este extrem de crescut. Documentează-te cu atenție cu privire la ce fel ce tablou electric este potrivit nevoilor tale, iar dacă nu reușești să te lămurești singur, te sfătuim să apelezi la ajutorul unui electrician profesionist. Nu risca să pui siguranța ta și a celor dragi pericol! Un specialist te va îndruma către tabloul electric de care ai nevoie!

  1. Cabluri electrice nepotrivite

Și alegerea cablurilor electrice este una extrem de importantă. Asigură-te că sunt compatibile și că nu sunt tăiate prea scurt. Acestea pot pune probleme dacă sunt alese greșit. Acordă atenție și lungimii la care sunt tăiate: ele trebuie să poată fi extinse și să permită adăugarea de conectori. Mai mult, verifică și dacă sunt bine montate pentru a evita un scurtcircuit.

  1. Rețeaua electrică nu este verificată periodic

Trebuie să ții cont de faptul că oricât de performante ar fi sistemele electrice pe care le alegi pentru casa ta, este important să acorzi atenție și verificării periodice a instalației electrice. Cu atât mai mult dacă, în timp, ai achiziționat electrocasnice care suprasolicită rețeaua. Nu neglija verificarea instalației electrice deoarece riscul pentru scurtcircuit și incendii este extrem de crescut. Apelează la un electrician pentru aceste verificări periodice și nu uita că e mai bine să previi decât să repari, mai ales că în cazul de față reparația presupune un adevărat șantier pe care îl vei avea în casă, după ce vor fi sparți pereții sau alte zone în care pot apărea potențialele probleme.

  1. Suprasolicitarea

Așa cum pomeneam mai devreme, suprasolicitarea apare atunci când instalația electrică nu mai face față numărul lui de electrocasnice din casa ta, iar tabloul electric este mult prea mic pentru nevoile de electricitate existente. Evită această greșeală prin alegerea unui tablou electric pe măsura consumului tău de electricitate și prin evitarea abuzului de aparate electrocasnice pe care le folosești în același timp.

  1. Lipsa ajutorului unui specialist

Siguranța ta și a celor din jur este de neprețuit. Așa că dacă nu ai cunoștințele necesare sau ai prea puține cunoștințe în domeniu, te sfătuim să nu eviți să apelezi la serviciile unui electrician. Chiar dacă va fi puțin mai scump decât atunci când faci tu singur, merită să știi că nu vei avea probleme cu instalația electrică.

  1. Lipsa paratrăsnetelor

Paratrăsnetele sunt, de foarte multe ori, neglijate, atunci când vine vorba despre instalația electrică. Îți recomandăm să nu faci această greșeală, dacă stai la casă, pentru că locuința ta va intra în categoria celor care sunt predispuse la incendii. În momentul în care apar fluctuații mari de tensiune, paratrăsnetele te protejează eliminând-o într-o modalitate controlată.

  1. Lipsa unui plan de proiectare

Chiar dacă plănuiești să te ocupi, în mare parte, de instalația electrică a casei tale, nu face greșeala de a nu apela la specialiștii care îți vor crea un plan de proiectare a instalației electrice. Este recomandat să îi spui specialistului câte consumabile vei folosi și să ai o viziune exactă asupra conductorilor, a cablurilor și altor elemente care îl ajută în proiectare, însă planul în sine trebuie lăsat pe mâna unui arhitect și a unui electrician.

Pune siguranța pe primul loc!

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.