Cavnic: Atentie, soferi! Vizibilitate redusa din cauza ninsorii!

Cavnic: Atentie, soferi! Vizibilitate redusa din cauza ninsorii!

Atenţie şoferi! La această oră ninge abundent pe DJ184, până în Pasul Roata şi Pasul Rotunda, în zona montană a oraşului Cavnic, dar şi pe DJ109F, de la Pasul Roata şi până la Budeşti şi Ocna Şugatag. Vizibilitatea este redusă din cauza ninsorii.
Comitetul Judeţean de iarnă recomandă conducătorilor de autovehicule să circule preventiv în zonele cu vizibilitate redusă şi să folosească luminile de întâlnire pe faţă şi a poziţiei pe spate şi de ceaţă. Se solicită şoferilor să adapteze viteza autovehiculelor în câmpul de vizibilitate redusă şi să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de autovehiculul precedent. Se impune ca şoferii să renunţe, în zonele cu ninsoare abundentă, la efectuarea depăşirilor pentru a evita producerea de accidente rutiere. În caz de staţionare a autovehiculelor pe marginea şoselei sau în apropierea benzii de rulare este bine să semnalizaţi prezenţa acestora prin aprinderea luminilor de poziţie şi a celor de avarie. Semnalizaţi din timp orice manevră pe care intenţionaţi să o efectuaţi şi nu vă aventuraţi în depăşiri care vă pot pune în pericol, atât pe dumneavoastră cât şi pe ceilalţi participanţi la trafic. De asemenea, trebuie păstraţi o distanţă suficientă faţă de ceilalalţi participanţi la trafic pentru a putea opri în condiţii optime atunci când situaţia o impune. Nu bruscaţi comenzile şi volanul autovehiculului, iar pentru frânare este recomandată frâna de motor.
Vremea a fost în general închisă, cu temperaturi negative. Cerul a fost noros. Seara şi pe parcursul nopţii trecute a nins, pe arii extinse.  Vântul a suflat în slab, la moderat. Grosimea stratului de zăpadă avea 20 cm la Iezer. Pe toate sectoarele de drumuri naţionale din judeţ carosabilul este umed.Angajaţii societăţilor care asigură şi întreţin viabilitatea pe perioada de iarnă au acţionat cu 16 utilaje, cu lamă, pentru îndepărtarea zăpezii de pe carosabil. S-au utilizat 124, 5 tone de material antiderapant pentru a curăţa carosabilul de stratul de zăpadă depus şi pentru a preveni formarea poleiului. (17,5 tone pe DN1C şi E58; 26 tone pe DN18, în Pasul Gutâi; 30 tone pe DN18 şi DN19 la Sighetu Marmaţiei; 15 tone pe DN18, la Petrova; şase tone pe DN17C, la Vişeu de Sus;16 tone pe DN18 la Borşa şi în Pasul Prislop şi 14 tone pe DN18B, la Copalnic). Nu au fost semnalate probleme de circulaţie rutieră.
A nins abundent în cursul nopţii la Cavnic. A fost nevoie de intervenţia angajaţilor societăţii care asigură întreţinerea celor trei drumuri judeţene (DJ 184; DJ109F şi DJ185) cu utilaje, cu lamă, pentru a curăţarea strtului de zăpadă de pe carosabil. Temperaturile scăzute (-6 grade Celsius) au favorizat formarea poleiului pe tronsoane ale DJ109F şi DJ185, pe Dealul Vălenilor. S-au răspândit 68 tone de material antiderapant. Carosabilul celor trei drumuri judeţene este umed, dar sunt şi sectoare de drum pe care este depus un strat subţire de zăpadă. Grosimea stratului de zăpadă, pe acostamentul drumului, măsoară 70 cm. Pe câmp stratul de zăpadă are grosimea de 20 cm.  Zăpada căzută pe celelalte sectoare de drumuri judeţene au favorizat formarea poleiului. Angajaţii societăţii de drumuri judeţene au acţionat atât pentru prevenirea, dar şi pentru combaterea acestuia cu 17 utilaje. S-au împrăştiat 152 tone de material antiderapant. Carosabilul este curat, dar umed.Rămân închise pe perioada de  iarnă, drumul judeţean 109F, pe relaţia Cavnic-Strâmbu Băiuţ şi tronsonul drumului judeţean 183, pe relaţia Izvoare-legătura cu DN18, în Pasul Gutâi.   
METEO 
Valori ale temperaturilor aerului pe parcursul nopţii şi dimineţii: -8 grade Celsius la Iezer;  -6 grade Celsius la Târgu Lăpuş, Cavnic şi Copalnic; -5 grade Celsius la Văleni;  -4 grade Celsius în Pasul Gutâi ; -3 grade Celsius înBorşa, Vişeu de Sus,  Leordina şi Ocna Şugatag ;-2 grade Celsius la Petrova, Dragomireşti, Sighetu Marmaţiei şi Săpânţa;  -1 grad Celsius în Baia Mare şi la Ardusat. Pentru astăzi meteorologii au prognozat că vremea va fi, în continuare, relativ rece. Cerul va fi temporar noros.Local, în cursul zilei, va ninge slab. Vântul va sufla slab, la moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -2 grade Celsius şi 1 grad Celsius, iar cele minime între -5 şi -2 grade Celsius. Izolat se va semnala ceaţa. Termometrele indică acum: -4 grade Celsius la Iezer;- 3 grade Celsius la Cavnic;  -2 grade Celsius la Borşa, Dragomireşti, Ocna Şugatag şi Târgu Lăpuş; -1 grad Celsius în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei şi Săpânţa.                  
HIDRO
Nivelurile şi cursurile de apă din judeţ au fost uşor variabile, cu tendinţe de  scădere, influenţate de fenomenele de iarnă. Nu au fost semnalate probleme deosebite. Este formată gheaţă pe malul râurilor Ruscova şi Botiza şi Baicu.  Exploatarea acumulării Strâmtori-Firiza se realizează în condiţii de siguranţă. Coeficientul de umplere al lacului este de 88%.  Hidrologii apreciază că, în următoarele 24 de ore, nivelurile şi debitele cursurilor de apă vor fi uşor variabile, dar rămân influenţate  de fenomenele de iarnă. Stratul de zăpadă are grosimea: 20 cm la Cavnic; 11 cm la  Luhei; 6 cm pe Valea Vaserului şi la Firiza; 4 cm la Leordina şi Ruscova;  3 cm în Poiana Borşa şi la Suciu de Jos ; 2 cm la Bistra, Moisei,  Ruscova, Săcel,  Blidari şi  Baia Borşa şi 1 cm la Strâmtura, Răzoare, Mara şi Fereşti, Cicârlău, Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.