CAUTĂ SOLUȚII: Parlamentarii USR, preocupați de limitarea accesului comunității românești din Ucraina la studii în limba română

CAUTĂ SOLUȚII: Parlamentarii USR, preocupați de limitarea accesului comunității românești din Ucraina la studii în limba română

Parlamentul ucrainean a aprobat, la începutul lunii septembrie, Legea 3419-D care prevede o puternică restricționare a învățământului în limbile minorităților, inclusiv în limba română, în unitățile de învățământ de pe teritoriul Ucrainei.

În plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului din data de 20 septembrie s-a adoptat o declarație privind situația minorităților din Ucraina – în speță a etnicilor români – în ceea ce privește dreptul la educație în limba maternă.
Potrivit declarației, Parlamentul României urmărește soluționarea acestei situații care afectează comunitatea de aproximativ 400.000 de etnici români din Ucraina, atrăgând atenția asupra faptului că ”protecţia, la standarde europene, a drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale este un fundament al construcţiei democratice în spiritul valorilor europene îmbrăţişate de poporul ucrainean, fără de care nu este posibil, între altele, avansul către obiectivul de aderare la UE, fixat de autorităţile ucrainene”.
Ca urmare a ședinței de ieri, s-a stabilit un grup de delegați pentru inițierea dialogului cu instituțiile din Ucraina în vederea asigurării protecției drepturilor cetățenilor aparținând comunității românești. Printre delegați se numără și deputatul USR Dobrovie Matei-Adrian, specialist în relații externe. În plus, deputatul USR de Maramureș, Vlad Duruș, a depus încă de săptămâna trecută o serie de întrebări privitoare la acest subiect Ministerului pentru Românii de pretutindeni. 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.