VIDEO | Căpușele, dușmanii din iarbă, fac tot mai multe victime, o dată cu încălzirea vremii

Vremea caldă din ultima perioadă a favorizat apariţia şi răspândirea căpuşelor în iarbă, implicit a bolilor transmise de acestea. Tot mai multe persoane s-au prezentat in ultima perioada la Unitatea Primiri Urgente Sighet după ce au fost mușcate de căpușe, astfel că medicii atrag atenţia atât asupra riscurilor existente, cât şi în privinţa modalităţilor de evitare a infecţiilor.

Persoanele la risc sunt cele care frecventează locuri cu vegetaţie bogată, sau în timpul liber obişnuiesc să iasă la iarbă verde, în parcuri, fac excursii prin păduri sau in locuri pe unde au trecut turme de oi. Acestora li se recomandă purtarea de îmbrăcăminte de culoare deschisă pentru observarea mai uşoară a căpuşelor, sunt sfătuiţi de asemenea să-şi tragă şosetele peste capătul liber al pantalonilor, pentru a bloca intrarea căpuşelor sub îmbrăcăminte. Persoanele care prezintă simptomele unei muşcături de căpuşă trebuie să se prezinte neapărat la medic.
În condițiile în care pacientul cunoaște tehnica de scoatere a căpușei și a mai afectuat acest lucru, poate să încerce, dar trebuie să utilizeze anumite ustensile tip croșetă sau pensă. Acestea sunt dispozitive medicale care se pot achiziționa pentru îndepărtarea eficientă a căpușelor. Dacă însă, pacienții nu au experiență, nu ar trebui să forțăm scoaterea căpușei, deoarece se poate detașa capul căpușei, iar la locul mușcăturii să apară complicații ulterioare”, precizează Paul Rotaru, medic CPU Sighet.

După înţepătura de căpuşă, pericolul cel mai mare este reprezentat de apariţia meningitei cu bacteria Borrelia burgdorferi, boala Lyme, pentru care nu există vaccin, astfel că singura posibilitate de prevenire constă în profilaxia generală pentru evitarea înţepăturilor de căpuşe.

Ideal ar fi să se monitorizeze zona mușcată câteva zile, iar în cazul în care apare un eritem mai mare de 3 sau 4 centimetri, se recomandă un consult de boli infecțioase. Nu se recomadnă tratamentul cu antibiotic profilactic, în cazul mușcăturii de căpușe, conform ultimelor ghiduri, nu arată niciun beneficiu administrarea profilactică”, menționează medicul Paul Rotaru.

De cele mai multe ori, prezența unei căpușe este descoperită întâmplător. În încercarea de a îndepărat căpușa nu terbuie folosite anumite soluții cum ar fi petrol, acetonă, lac de unghii sau unguente, riscând astfel să irităm și mai mult zona mușcată. Încercările de a arde căpușa cu bățul de chibrit, este de asemenea o metodă combătută de cadrele medicale.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.