Călin Bota: Statuia fizică și cea spirituală vor dăinui în vremuri

Duminică, 23 ianuarie 2022 a avut loc dezvelirea și sfințirea bustului marelui taragotist Dumitru Fărcaş la Groși. Bustul este operă în bronz a sculptorului Ioan Marchiş din Baia Mare şi a fost amplasat pe platoul din faţa Primăriei comunei Groşi. Turnarea bustului şi organizarea manifestărilor au fost organizate de Consiliul Local şi Primăria Groşi Baia Mare, împreună cu Fundaţia „Dumitru Fărcaş”

O intuiție genială a avut Marioara Murărescu când a ales o melodie interpretată de maestrul Dumitru Fărcaș pentru genericul emisiunii ”Tezaur folcloric”. În timp, artistul din Groși a ajuns el însuși un ”tezaur folcloric național”; mai întâi ca tezaur folcloric viu, apoi ca tezaur folcloric pentru eternitate.

Cântecul lui i-a unit mereu pe români, poate de aceea statuia sa a fost dezvelită în ajunul Unirii Principatelor Române. A fost amplasată în curtea primăriei din Groși, localitatea care l-a dat lumii pe magicianul taragotului.

Felicitări primarului Florin Boltea pentru inițiativă și pentru realizarea unui monument remarcabil!
Pentru acest tezaur folcloric național numit Dumitru Fărcaș, și statuia fizică și cea spirituală vor dăinui în vremuri. Revenim la ele cu aceeași mare admirație, exprimată cu discreția cuvenită în fața valorilor neamului” – declară Călin Bota, deputat PNL Maramureș.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.