Călin Bota, PNL: S-au votat în Camera Deputaților modificările necesare la legislația aferentă achizițiilor publice

Călin Bota, deputat PNL Maramureș a votat marți, 21 iunie modificările necesare la legislația aferentă achizițiilor publice, care vor ajuta autoritățile locale să acceseze fondurile alocate în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Conform modificărilor adoptate, se vor putea face achiziţii directe pentru produse sau servicii cu valoare mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări cu valoare mai mică de 900.400 lei.

”În cazul achiziţiei directe, autoritatea contractantă are obligaţia de a utiliza catalogul electronic pus la dispoziţie de SEAP sau de a publica un anunţ într-o secţiune dedicată a web-site-ului propriu sau al SEAP, însoţit de descrierea produselor, serviciilor sau a lucrărilor care urmează a fi achiziţionate, pentru achiziţiile a căror valoare estimată este mai mare de 200.000 lei, fără TVA, pentru produse şi servicii, respectiv 560.000 lei fără TVA, pentru lucrări.
De asemenea, autoritatea contractantă mai are obligaţia de a consulta minimum trei operatori economici pentru achiziţiile a căror valoare estimată este între 140.000 lei şi 200.000 lei, fără TVA, pentru produse şi servicii, respectiv între 300.000 lei şi 560.000 lei, fără TVA, pentru lucrări, iar dacă în urma consultării autoritatea primeşte doar o ofertă valabilă din punct de vedere al cerinţelor solicitate, achiziţia poate fi realizată.
Desigur, autoritatea contractantă are şi dreptul de a achiziţiona pe baza unei singure oferte, dacă valoarea estimată a achiziţiei este mai mică sau egală cu 140.000 lei, fără TVA, pentru produse şi servicii, respectiv 300.000 lei, fără TVA, pentru lucrări.

Toate aceste modificări sunt importante pentru a ajuta autoritățile locale să folosească banii europeni destinați proiectelor de care au nevoie comunitățile locale,” a declarat Călin Bota

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.