Călin Bota, PNL: Înființarea de consorții administrative, cu personalitate juridică

Atragerea cât mai multor fonduri pentru dezvoltarea comunităților locale reprezintă un obiectiv major şi de aceea Călin Bota, deputat PNL Maramureș a susținut şi votat în Camera Deputaților un proiect de lege prin care este posibilă înfiinţarea de consorţii administrative, cu personalitate juridică, ele fiind asociaţii de dezvoltare intercomunitară.

Aceste consorţii administrative sunt constituite din două sau mai multe unităţi administrativ-teritoriale învecinate, în scopul integrării furnizării de politici şi servicii la nivelul acestora, reducerii diferenţelor de dezvoltare şi creşterii funcţionalităţii la nivel local.

Printre obiectivele acestor consorţii se află: îmbunătăţirea eficienţei serviciilor publice, creşterea eficacităţii implementării investiţiilor la nivel local, furnizarea în comun a unor servicii publice de interes local, integrarea digitală a serviciilor publice furnizate, dezvoltarea infrastructurilor, salvgardarea patrimoniului natural şi cultural, alte obiective care contribuie la reducerea diferenţelor de dezvoltare.

Unităţile administrativ-teritoriale sunt reprezentate în adunarea generală a consorţiului administrativ de către primari, potrivit legii pe care am votat-o.

De asemenea, pentru a stimula cooperarea unităţilor administrativ-teritoriale în consorţii administrative, începând din anul 2024 va fi înfiinţat Programul multianual pentru sprijinirea cooperării unităţilor administrativ-teritoriale, membre ale consorţiilor administrative, a cărui finanţare este asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării.

Odată cu promulgarea acestei legi, vom avea un cadru legal pentru a stimula dezvoltarea sustenabilă a comunităților locale”, a declarat Călin Bota.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.