S-a votat în Camera Deputaților modificările la ordonanța pe energie, iar proiectul legislativ merge acum la promulgare.
Pentru clienții casnici, rămâne tariful plafonat la maxim 0,68 lei/kWh, la un consum mai mic de 100 kWh/lună, indiferent de consumul mediu lunar din trecut. Dacă depășesc 100 kWh, li se va aplica, în continuare, tariful de maxim 0,80 lei/kWh pentru tot consumul de până în 255 kWh.
”PNL a reușit să mențină neschimbate tarifele plafonate și compensate la electricitate și gaz, pentru veni în sprijinul populației și economiei în această perioadă dificilă. Mă bucur că guvernul și-a asumat amendamentul pe care l-am propus alături de colegii mei, deputații Robert Sighiartău, Mircea Roșca și Radu Moisin, prin care sunt exceptați de la trecerea la un plan tarifar superior cei care folosesc acasă aparatură medicală pentru tratament, familiile cu minim 3 copii minori (sau care urmează o formă de învățământ) și cele monoparentale”, a declarat Călin Bota, deputat PNL Maramureș.
Clienții casnici care vor consuma între 255-300 kWh vor avea un tarif de maxim 1,30 lei/kWh doar pentru ce depășește 255 kWh. Dacă consumatorul casnic depășește 300 kWh, atunci va plăti maxim 1,30 lei/kWh pentru tot consumul.
Clienții non-casnici vor beneficia de un tarif plafonat la maxim 1 leu/kWh, pentru 85% din consumul realizat, iar restul de 15% va fi facturat cu maxim 1,30 lei/kWh.
”Această grilă este aplicabilă: IMM-urilor din orice domeniu; operatorilor economici din industria alimentară, pescuit ori agricultură; unităților medicale ori de învățământ; furnizorilor de servicii sociale; operatorilor de utilități publice; autorități și instituții publice, entităților care prestează un serviciu public și sunt conduse/coordonate/controlate de autorități ale administrației publice; lăcașurilor de cult și companiei Metrorex. PNL a introdus și amendamentul prin care aeroporturile intră pe lista operatorilor economici care vor beneficia de un tarif plafonat la maxim 1 leu/kWh. Toți ceilalți consumatori non-casnici vor fi tarifați cu maxim 1,30 lei/kWh,” a mai spus Călin Bota.
Pentru gaze, au rămas nemodificate tarifele plafonate la maxim 0,31 lei/kWh (aplicabil consumatorilor casnici) și la 0,37 lei/kWh (pentru non-casnici), cu câteva noi excepții pentru cei din urmă. Pot beneficia de tariful de 0,37 lei/kWh: parcurile industriale, producătorii de energie termică și toți consumatorii non-casnici care au un consum sub 50.000 MWh/an.
Aceste noi măsuri sunt aplicabile de la 1 ianuarie 2023 până la 31 martie 2025.
”Asigurăm astfel o perioadă mai lungă o protecția a consumatorilor din România față de creșterile galopante de prețuri ale energiei pe piețele internaționale”, a adăugat Călin Bota
Lasa un raspuns