VIDEO | Bugetarea participativă ar putea fi implementată și în Sighetu Marmației

Bugetarea participativă, prin care cetățenii pot propune proiecte de investiții care să fie realizate din bugetul local, ar putea fi implementată și în Sighetu Marmației. În România, bugetarea participativă a fost introdusă pentru prima dată la Cluj-Napoca, în anul 2013. De atunci, acest exemplu a fost implementat în mai multe orașe.

Viceprimarul municipiului Sighetu Marmației a anunțat că la următoarea ședință de Consiliu Local se va regăsi pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind bugetarea participativă.

”Am depus ieri cu sprijinul colegilor consilieri   acest proiect de suflet pentru a veni în întâmpinarea sighetenilor preocupați și implicați în viața comunității. Valoarea  proiectului de  “Bugetare participativă”, inițiat  ce urmeaza a fi supus votului consilierilor locali  este de 200 000 de lei. Prin această inițiativă, vom institui procesul de bugetare participativă și la nivelulul municipiului Sighetu Marmației, astfel cum se întâmplă, de altfel, în numeroase orașe  care s-au dezvoltat cu adevarat. Scopul proiectului este de a permite cetățenilor să participe, într-un mod real, la guvernarea locală, aceștia devenind parteneri ai administrației publice, ce pot hotărî care este destinția unui procent clar delimitat din bugetul de investiții al orașului. Totodată, bugetarea participativă reprezintă o formă de deschidere a administrației față de comunitate. Astfel, se asigură transparența proiectelor, realizarea echitabilă a acestora și cheltuirea eficientă a resurselor publice. Concret, pentru bugetarea participativă ar urma să fie alocată suma de 200 000 de lei din bugetul Primăriei Sighetu Marmației prin care vor fi finanțate cele mai bune  proiecte pe care cetățeni, persoane juridice, asociații, ONG-uri și fundații le vor depune pe site-ul Primăriei Sighetu Marmației într-o secțiune creată în acest sens . Acestea pot fi orientate către digitalizare, infrastructură stradală, educațională, culturală, amenajare a locurilor de joacă,parcuri, zone verzi, etc”, a precizat viceprimarul municipiului Sighetu Marmației, Daniela Onița Ivașcu.

Fiecare proiect propus trebuie să aibă o valoare estimată de maxim 50 000 de lei pentru a se încadra cerințelor. O comisie de evaluare a acestora va fi constituită la nivelul Primăriei și va avea rolul de a stabili eligibilitatea proiectelor. Proiectele cuprinse în lista finală a celor care întrunesc toate criteriile prevăzute, vor fi supuse votului online al cetățenilor ce își doresc să fie parte decizională în acest demers. În cazul în care, în urma selecției proiectelor  câștigătoare, bugetul de 200 000 lei nu este atins, atunci vor fi adăugate următoarele proiecte declarate eligibile.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.