Borșa 1948: Visul unei olimpiade de iarnă în Munții Rodnei

Pârtia olimpică de schi și telegondola de la Borșa au fost deschise turiștilor în 20 decembrie 2021, prima inaugurare a pârtiei olimpice a fost însă cu aproape 78 de ani în urmă pe 20 februarie 1944, aici trebuia să aibă loc cea de a V-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1948. Istoria de la începuturi, primele construcții și proiectele nefinalizate din cauza războiului, mai apoi abandonate este consemnată pe un panou, alături de poze din acele vremuri, în limbile română și engleză. Păcat că s-a omis și versiunea în limba maghiară din respect pentru cei care l-au visat, l-au proiectat, au făurit primele construcții și au organizat primele concursuri.

Începuturile

1940 este anul la care se pun bazele Centrului Olimpic de Schi din Stațiunea Borșa. Déván István, sportiv maghiar, membru al Comitetului Internațional Olimpic, este desemnat să găsească locul ideal în Europa de Est unde să se desfășoare Jocurile Olimpice de Iarnă din anul 1948.

După mai multe luni de căutări, acesta propune ca locație versantul nordic al Munților Rodnei, mai exact localitatea Borșa .

La 23 octombrie 1941, o comisie a Federației Internaționale de Schi vizitează zona propusă și aprobă începerea lucrărilor. Unul din susținătorii realizării investițiilor în Centrul Olimpic de Schi din Stațiunea Borșa este Szent Albert, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1937. Alături de el s-au implicat în susținerea acestui proiect diverși oameni de afaceri din Ungaria, localnici din Borșa și Prefectul Maramureșului de atunci., Flavius Jurka. Alegerea Borșei ca loc ideal pentru construirea Centrului Olimpic de Schi s-a datorat altitudinii stațiunii de 830 m, așezării geografice, lipsa vânturilor puternice, pantele pârtiilor, căii ferată și peisajele deosebit de frumoase.

Primele concursuri de schi

Încă din iarna 1940-1941, se pune în circulație un tren special, denumit simbolic ”Trenul Zăpezii”, care face legătura între Budapesta și Borșa cu schimbare la Sighet, care aducea sportivi din Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Germania și chiar Norvegia.

În 25 decembrie 1941 se inaugurează pârtia Olympia, prin organizarea unui concurs de schi.

Primul concurent plecat în cursă este Herbert Heiss, În zilele de 20 și 21 februarie 1943 se organizează prima competiție internațională de schi. La 20 februarie 1944 se organizează primul concurs internațional de sărituri cu schiurile pe trambulina din Stațiunea Turistică Borșa. Printre concurenți îi găsim pe Sepp Weiler, Henrich Klopfer și Stanislaw Marusarz. Acesta din urmă stabilește și recordul trambulinei cu săritura lui de 88 m.

Primele construcții

În vara anului 1941 se începe construcția primei cabane turistice din Borșa. Este vorba de Cabana Anuța (Anikó), situată la altitudinea de 1600 m, pe Muntele Cailor, după planurile inginerului Benedek Frigyes. Inaugurarea acesteia a avut loc la 23 noiembrie 1942 de către renumita schioare a epocii, Igloine Eleod Anikó. În primăvara anului 1942 se începe construcția Centrului Olimpic, unde erau găzduiți organizatorii și arbitri concursurilor de schi. În aprilie 1943 încep lucrările la Hotelul sport Olimpia și inaugurat în anul 1944.

Trambulina și telecabina

În anul 1943 , inginerul Benedek Frigyes și săritorul cu schiurile, polonezul Stanislaw Marusarz, sunt însărcinați cu construcția trambulinei de sărituri cu schiurile. Aceștia proiectează și construiesc cea mai mare trambulină de sărituri cu schiurile din Europa, în totalitate naturală. În primăvara lui 1944 încep lucrările la instalația de transport pe cablu de tip telecabină. S-au realizat proiectele pentru construirea terenurilor de sport și a bazinelor de înot și construirea de noi hoteluri, vile, un restaurant și un cazinou. Toate acestea, inclusiv telecabina, nu au mai fost realizate din cauza războiului. În primăvara anului 1944, frontul de est ajunge în Pasul Prislop.

După anul 1945, guvernul comunist de la București abandonează proiectul, iar Comitetul Olimpic Internațional renunță la ideea organizării în Borșa a ediției din 1948 a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Astfel organizarea unei ediții de iarnă a Jocurilor Olimpice la Borșa a rămas doar un vis frumos.

Foto: Oravecz Csongor

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.