BISERICA ”SF. CAROL DE BORROMEO”: Un tablou vechi de aproape 200 de ani a fost restaurat

Un  tablou vechi de aproape 200 de ani de la Biserica ”Sfântul  Carol de Borromeo” din Sighet a fost restaurat și expus în lăcașul de cult. Fiind una dintre cele mai vechi picturi pe care le dețin, reprezentanții bisericii au ales să înceapă restaurarea clădirii cu tabloul care reprezintă coborârea lui Iisus de pe cruce.

Reprezentarea religioasă este o copie după tabloul unui pictor italian din anul 1541. Din cauză stării în care era lucrarea,  restaurarea durat jumătate de an, iar costurile s-au ridicat la aproximativ 5000 de lei.
„Tabloul se presupune că a fost pictat la începutul secolului al XIX, deci are vreo 200 de ani. Fiind foarte deteriorat, am hotărât să începem cu el restaurarea tuturor picturilor din biserică”, a arătat Mihaly Reszler, prim protopop la Biserica ”Sfântul Carol de Borromeo” din Sighetu Marmației. 
Tabloul care redă scena coborârii de pe cruce a lui Iisus este pus într-o ramă la fel de veche.
„Rama în care este pus tabloul  nu aparține picturii, ea a fost cândva în anii 1700 a unui altar din biserică, iar atunci când pictura a fost adusă în biserică a fost pusă în acestă ramă pentru că și altarele au fost refăcute într-un alt stil”, a mai precizat prim protopopul Mihaly Reszler.
După restaurare, tabloul a fost expus la intrarea în lăcașul de cult. Biserica  ”Sfântul Carol de Borromeo” din municipiu se află în proces de restaurare, astfel că atât interiorul bisericii cât și tablourile din lăcașul de cult vor fi reînnoite în următoarea perioadă.
Dana Berci

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.