BINE DE ȘTIUT: S-a schimbat programul la Muzeul Satului

BINE DE ȘTIUT: S-a schimbat programul la Muzeul Satului

 Muzeul Satului din municipiul Baia Mare și-a schimbat, de sâmbătă, programul de vizitare. Este adaptat sezonului rece, iar turiștii vor putea vizita satul de pe deal până la ora 16:00, de marți până duminică. 

An de an, de sărbătoarea Sfântului Gheorghe, în Muzeul Satului se deschid larg ușile micuțelor gospodării pentru a fi vizitate și a le cunoaște istoria locului. Dar pentru că sezonul rece își intră în drepturi, conducerea muzeului a hotărât să marcheze închiderea programului de vară tot într-o zi de sărbătoare și printr-un eveniment specific. Un târg de toamnă care să reînvie tradiția târgului din satul de altădată. 
”Dacă de Sfântul Gheorghe deschidem tot cu un târg tradițional, de Sfântu Dumitru am decis să închidem sezonul de vizitare în satul de pe deal cu un târg de produse tradiționale dar și cu produse, de data aceasta, bune de pus pe iarnă: cu legume, cu zacuscă, cu dulcețuri, cu cele care sunt bune de consumat, la gura sobei, în serile de iarnă”, a spus managerul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Baia Mare, Monica Mare.
De la astfel de târguri nu vor lipsi nici meșterii populari. Nicu Pop din Plopiș a fost de Sfântul Dumitru în satul de pe deal unde, deși vizitatorii nu au fost într-un număr atât de mare, mâinile nu i-au stat deloc. Meșterul popular lucra la un calendar popular din lemn. 
Turiștii încurajează tot mai mult organizarea acestor târguri tradiționale. 
”Cu fiecare an care trece, au trecere tot mai mult astfel de evenimente și lumea apreciază tot mai mult viața simplă, lucrurile importante ale vieții. Toți alergăm în fiecare zi după bani, suntem stresați de viața de la oraș și ne găsim refugiul tot mai mult în lumea simplă a satului, unde valorile au rămas. Și cu cât satul este mai izolat, cu atât valorile au rămas mai nealterate”, a spus Andreea Fărcaș din Cluj. 
Începând cu data de 27 octombrie, programul de vizitare la Muzeul Satului s-a modificat astfel: de marți până vineri între orele 08:00 – 16:00, sâmbăta și duminică de la 09:00 la 16:00, luni închis. 
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.