BILANȚ: Peste 700 de hectare de pădure, distruse complet de fenomenele meteo extreme din ultimele zile

BILANȚ: Peste 700 de hectare de pădure, distruse complet de fenomenele meteo extreme din ultimele zile

 Peste 700 de hectare de pădure au fost doborâte complet, cele mai mari pagube fiind înregistrate în Bihor, Arad şi Maramureş, în urma fenomenelor meteo extreme din ultimele zile, estimează Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, potrivit unui comunicat emis joi.

Din primele date provizorii centralizate a rezultat un volum cumulat al arborilor rupţi sau doborâţi de aproximativ 460.000 de metri cubi, din care 246.000 de metri cubi sunt doborâturi în masă, adică întreaga suprafaţă de pădure a fost afectată. La un volum mediu de 300 de metri cubi la hectar, specialiştii Romsilva estimează că peste 700 de hectare de pădure au fost doborâte complet.
Cele mai mari pagube au fost înregistrate la Direcţia Silvică Bihor, cu aproximativ 200.000 de metri cubi, Direcţia Silvică Arad, cu 85.000 de metri cubi şi Direcţia Silvică Maramureş, cu 70.000 de metri cubi.
Datele sunt provizorii, având în vedere că inventarierea arborilor afectaţi este îngreunată de blocarea căilor de acces, precizează Romsilva.
Echipele Romsilva acţionează în continuare pentru deblocarea căilor de acces şi inventarierea arborilor doborâţi.
Conform normelor silvice, suprafeţele vor fi refăcute de silvicultori, în cazul doborârilor în masă, unde distrugerile sunt complete, după obţinerea aprobărilor legale şi după evacuarea lemnului afectat, terenul fiind reîmpădurit în cel mult doi ani.
În primul semestru al acestui an, în urma fenomenelor meteorologice extreme au fost afectate alte 82.750,79 de hectare aflate în proprietatea publică a statului, administrate de Romsilva. Din acestea, 136,4 hectare au fost doborâturi în masă.
Anul trecut, fenomenele meteorologice extreme au afectat, în total, în pădurile de stat administrate de Romsilva, o suprafaţă cumulată de 204.687 de hectare, volumul total de produse accidentale fiind de 1.347,8 mii metri cubi.
Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane de hectare de pădure aflate în proprietatea publică a statului şi asigură servicii silvice, pe baze contractuale, pentru încă un milion de hectare aflat în proprietatea unităţilor administrative sau în cea privată.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.