Băsescu: Nu puteam să schimb strategia de campanie până nu aveam certitudinea că prin lege se introduce prag de validare

Băsescu: Nu puteam să schimb strategia de campanie până nu aveam certitudinea că prin lege se introduce prag de validare

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, duminică noaptea, că a ales să schimbe strategia de campanie şi să îi îndemne pe români să nu meargă la vot la referendum după ce a avut certitudinea că prin lege se introduce pragul de validare.

"Poate că trebuie spuse mai multe lucruri, nu numai acesta. (…) Probabil vă aduceţi aminte că, la momentul suspendării, abordarea mea a fost ‘mergem la vot, ne batem şi îi batem’. Era atitudinea care a caracterizat toată cariera mea politică, aceea de a accepta competiţia, de a ridica mănuşa şi de a merge mai departe. Pe data de 24 (iulie – n.r.), am schimbat strategia de campanie, mulţi or să spună ‘de ce pe 24, după ce două săptămâni ne-ai spus că trebuie să mergem la vot?’. Răspunsul este simplu – legea care stabilea pragul a fost promulgată pe data de 24, ea a fost transmisă de CCR în data de 23 către preşedintele interimar. Eu nu puteam să schimb strategia de campanie până când nu aveam certitudinea că prin lege se introduce pragul de validare a referendumului", a afirmat Băsescu, la sediul său de campanie, întrebat de ce s-a răzgândit şi le-a cerut românilor să nu voteze, după ce spuse că nu vrea să câştige "la masa verde".

El a explicat că preşedintele interimar Crin Antonescu avea posibilitatea practică să nu valideze legea în forma în care a fost modificată în baza deciziei CCR şi să ţină legea pentru promulgare timp de 10 zile, ceea ce o făcea inoperantă pentru referendum şi rămânea în vigoare ordonanţa de urgenţă a Guvernului, care nu cerea prag de prezenţă. Pe de altă parte, el a susţinut că nu a votat la referendumul de duminică pentru că nu a vrut să legitimeze un scrutin în care un "aventurier politic" a dus la secţia de votare "fete tinere în costume de baie".

"Astăzi, deşi am spus că respectând instituţiile statului, chiar dacă cer electoratului să nu meargă la vot, mă voi duce totuşi să votez la referendum, decizia de a nu mă duce a avut două evaluări – una, în tot cursul zilei de astăzi am cerut electoratului să nu meargă la vot. A doua, nu vreau să legitimez ceea ce ştiu că s-a făcut în umflarea numărului de voturi la acest referendum. Nu vreau să legitimez un referendum în care un aventurier politic duce la vot fete tinere în costume de baie, nu vreau să legitimez prin prezenţa mea un referendum în care dispreţul pentru referendum este atât de mare încât doamne, domnişoare merg în bikini la vot. Acesta este motivul pentru care în cele din urmă am decis să nu merg la vot. Nu aş vrea ca mâine, poimâine cineva să spună ‘dar dle preşedinte ai legitimat fraudele semnalate’. Nu am vrut să le legitimez", a declarat Băsescu.
 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.