Bani pentru 11 localități pentru evenimente cultural-educaționale

La Consiliul Județean au fost înregistrate mai multe solicitări pentru finanțarea programelor și acțiunilor cultural-educaționale depuse de comunitățile locale. În ședința desfășurată în Borșa, în 25 iulie, aleșii județeni au aprobat ca 11 localități maramureșene să fie finanțate cu un total de 345.000 de lei din bugetul propriu al județului pentru realizarea unor evenimente cultural-educaționale. 

15.000 de lei se acordă comunei Ariniș pentru realizarea proiectului cultural ”Tămășești – 595 de ani”, care va avea loc în 25 august. Suma de 25.000 de lei a fost aprobată pentru administrația din Groșii Țibleșului în vederea realizării celei de-a XIII-a ediții a Festivalului folcloric ”Tradiții și obiceiuri de pe Valea Țibleșului”, care va fi organizat în intervalul 24 – 25 august.

Câte 30.000 de lei s-au alocat, prin votul aleșilor județeni, comunelor Săpânța, Rona de Jos, Mireșu Mare, Săcălășeni și Copalnic Mănăștur. În perioada 15 – 16 august, la Săpânța va avea loc evenimentul cultural ”Zilele culturale ale comunei Săpânța”, dedicat comemorării sculptorului Stan Ioan Pătraș. În 18 august 2019, în Rona de Jos va fi organizat festivalul ”Cântec, joc și voie bună pe Valea Ronișoarei”. La Mireșu Mare, între 23 – 25 august 2019 va avea loc manifestarea culturală ”Întoarcerea la obârșii – Fiii satului”, în timp ce în intervalul 24 – 25 august 2019 la Săcălășeni se organizează sărbătoarea comunei, sub numele ”Festivalul Tradiții Chiorene”. Între 31 august – 1 septembrie, comuna Copalnic Mănăștur va organiza cea de-a XV-a ediție a evenimentului ”Serbările comunei”.  Comuna Bârsana organizează în intervalul 18 – 19 august, respectiv în 8 septembrie 2019, evenimentul cultural ”Fiii satului” la Bârsana și Nănești, acțiuni pentru care aleșii județeni au aprobat cofinanțarea de 35.000 de lei.
Câte 40.000 de lei s-au aprobat și pentru Cernești, Oncești și Bicaz. La Cernești va avea loc, în intervalul 24 – 25 august, a XV-a ediție a ”Festivalului Stuparilor”, în timp ce la Oncești se vor sărbători ”Zilele comunei” în data de 25 august. Tot în 25 august, în Bicaz va avea loc evenimentul cultural ”Întâlnirea cu fiii satului”.

Tot în ședința din 25 iulie a fost aprobat și proiectul de hotărâre privind alocarea unor sume pentru finanțarea nerambursabilă a unor proiecte culturale din fondul destinat nevoilor culturale de urgență, 25.000 lei fiind acordați Asociației Development and Progress pentru proiectul cultural ”MândrIE maramureșeană”, care se desfășoară în perioada iulie – august, în Baia Mare. Asociației Corale ”Cânturi din Chioar” i-au fost alocați 40.000 de lei pentru a putea participa în intervalul 14 – 15 septembrie, la festivalul de promovare a tradițiilor, portului, cântecului și a produselor tradiționale din orașul Nuoro, Sardinia, Italia cu proiectul cultural ”Cântecul coral din Țara Chioarului în Sardinia”.

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.