Baia Mare: Zece ateliere meşteşugăreşti şi o sală expoziţională au fost inaugurate astăzi la Bastionul Măcelarilor

Baia Mare: Zece ateliere meşteşugăreşti şi o sală expoziţională au fost inaugurate astăzi la Bastionul Măcelarilor

Zece ateliere meşteşugăreşti pentru olari, fierari, ţesători, sculptori în lemn şi nu numai s-au deschis la Bastionul Măcelarilor din Baia Mare. Obiectivul turistic a intrat de astăzi în circuitul cultural european iar totul a fost posibil cu sprijin financiar din partea norvegienilor.

Un eveniment inaugural a avut loc astăzi în municipiul Baia Mare. După ce a stat în paragină de ani buni de zile, Bastionul Măcelarilor este acum restaurat şi revitalizat cu ajutorul Guvernelor Islandei, Liechtenstein-ului şi Norvegiei. La tăierea panglicii au luat parte şi partenerii norvegieni implicaţi în proiect. Monumentul a fost restaurat în totalitate iar înauntru a fost amenajat un spaţiu expoziţional.

În curtea exterioară s-au realizat ateliere demonstrative pentru meşteşugari şi standuri de vânzare a produselor de artizanat şi tradiţionale. "Foarte bine venită e lucrarea ce s-a făcut aici. Scoatem la iveală meşteşugul, ce a fost cândva. E foarte bine, să nu se piardă obiceiul şi să vadă tineretul ce-au făcut bătrânii şi cum au trăit, şi cum şi-au ţesut şi făcut îmbrăcămintea. Nu o fost aşa mulţi bani mai demult ca să tot cumpere şi o fost şi mai ţiitoare aieste haine", a spus unul dintre expozanţii atelierului de ţesătorie. "Vin de pe Valea Mare, de la Sighet. Am venit cu trăistuţe ţesute în război cu care ţărăncile duceau mâncarea la câmp la bărbat. În zilele de sărbătoarea se purtau cele mai deschise, cu roşu iar cele cu alb cu negru la câmp. Am mai venit cu păpuşele îmbrăcate în costum tradiţional, zgărzi, pălării îmbrăcate", a arătat Pălăguţa Bârlea. "În atelierul de olărit vor executa efectiv la roată tipurile de produse pe care noi le facem", a explicat un alt expozant, de această dată de la atelierul de olărit.

La finalul evenimentului inaugural, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş alături de preşedintele Consiliului Judeţean din Telemark, Norvegia au plantat în curtea Bastionului un copac al prieteniei.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.