Baia Mare: Vezi proiectele care se vor derula în 2012 în Maramureş

Baia Mare: Vezi proiectele care se vor derula în 2012 în Maramureş

O serie de proiecte de anvergură pentru judeţul Maramureş vor fi continuate şi în 2012, la nivel judeţean.

Consiliul Judeţean Maramureş a informat, printr-un comunicat de presă, stadiul proiectelor care au fost încheiate cu succes la nivel judeţean dar şi despre stadiul celor care se află acum în derulare în Maramureş. Dintre realizările majore de până acum ar fi de amintit Bastionul Măcelarilor, care a fost introdus în circuitul cultural european. Proiectul ”Restaurarea şi revitalizarea Bastionului Măcelarilor din Baia Mare, Maramureş”, finanţat prin Mecansimul Financiar SEE, a fost finalizat cu succes. În decembrie 2011, lucrările de restaurare şi construcţii noi realizate la Bastionul Măcelarilor au fost marcate prin organizarea unui eveniment inaugural intitulat ”Introducerea Bastionului Măcelarilor în circuitul cultural european”. Un obiectiv turistic internaţional de excepţie. O altă investiţie a fost sistemul de balizaj modern la Aeroportul Internaţional Baia Mare.  Aeroportul Internaţional Baia Mare are acum dotări similare cu aeroporturile din Bucureşti. După ce clădirea a fost renovată, au fost iniţiate şi alte investiţii pentru modernizare. În luna decembrie a anului trecut a fost inaugurat unul dintre cele mai moderne sisteme de balizaj din ţară, care va spori siguranţa aeronavelor. Noul balizaj va permite aeronavelor aterizarea şi decolarea în condiţii meteo dificile. De asemenea, la nivel de judeţ s-au deschis 6 staţii S.M.U.R.D.  Primele trei staţii au fost operaţionalizate în Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus. Acestea au fost completate, în luna decembrie 2011, cu operaţionalizarea a încă trei staţii SMURD, la Fărcaşa, Târgu Lăpuş şi Bogdan Vodă.

În 2012, se va pune accent pe proiectele deja începute, cel mai important obiectiv fiind cel legat de infrastructură. Stadiul lucrărilor de reabilitare a traseului de drum judeţean Baia Sprie-Cavnic-Ocna Şugatag-Bârsana – Este un proiect finanţat din Programul Operaţional Regional 2007-2013, aflat în curs de implementare, execuţie lucrări. Valoarea totală – 21.869.733 euro. În momentul de faţă, lucrările de lărgire a carosabilului sunt executate în procent de 95%. În sarcina Consiliului Judeţean revine execuţia, pe parcursul acestui an, a unor lucrări conexe, cum ar fi soluţionarea cedărilor de platformă sau a alunecărilor de teren apărute ulterior începerii lucrărilor. Datorită suprapunerii lucrărilor de reabilitare a drumului cu lucrări de modernizare a infrastructurii de apă şi canalizare în localităţile Baia Sprie şi Cavnic, valabilitatea contractului de finanţare va trebui extinsă. În acest sens, au fost emise adrese către ministere şi autorităţile de management, în scopul corelării graficelor de execuţie după finalizarea procedurii de achiziţie publică de lucrări pe fondurile de coeziune. În ce priveşte drumurile naţionale, sunt în execuţie: Reabilitare DN 1C/DN 19, Baia Mare-Livada, Baia Mare-Halmeu, Satu Mare-Livada. Proiectul are o lungime de 76,62 km, din care în Maramureş – 25,875 km, cu finanţare prin BEI. Valoarea totală este de 37 milioane euro. Reabilitare DN 1C , Dej-Baia Mare, cu o lungime de 86,490 km, din care pe raza judeţului Maramureş – 38.990 km şi o valoare estimată de 58 milioane euro, finanţare BEI. În pregătire: Reabilitare DN 18, Baia Mare-Moisei-Iacobeni, cu o lungime de 197,53 km, finanţare BEI. Modernizare DN 18 B, Baia Mare Târgu Lăpuş, 80,062 km. Proiectul are o valoare de 105 milioane euro de la bugetul de stat, fiind în pregătire documentaţia pentru achiziţia serviciilor de proiectare. Varianta de ocolire Sighetu Marmaţiei, cu o lungime de 6,28 km şi o valoare de 8 milioane euro. Lucrări feroviare în execuţie: Linia 412 Apahida-Baia Mare, punere în siguranţă a infrastructurii şi regularizare albie pod km 151+680, cu finanţare de la bugetul de stat şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Valoarea totală este de 3,8 milioane de euro. Lucrări feroviare în pregătire: Reabilitarea staţiei CFR Baia Mare, cu finanţare FEDR. Valoarea totală este de 10 milioane de euro. În momentul de faţă se actualizează documentaţia şi va fi lansată în licitaţie în acest an. Tunel Runcu, km 3+685 Valea Vişeului Petrova. Valoarea totală este de 4 milioane de euro, iar termenul de finalizare este 2014. Modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată, cu o valoare de 1,2 milioane euro. Proiectul se află în faza de cerere de finanţare în evaluare la AMPOST. Reabilitare poduri, podeţe şi tuneluri de cale ferată pe raza SRCF Cluj, cu finanţare FEDR. Valoarea totală este de 550 mii euro.

Alte proiecte de anvergură – Pe lângă cele de infrastructură, există o serie de alte proiecte de importanţă majoră pentru Maramureş. Tot prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 sunt propuse spre finanţare şi se află în etapa de implementare: Circuitul Bisericilor de lemn din Transilvania de Nord. Valoarea totală – 4.493.903 euro. Stadiu: prefinanţare obţinută, pregătire licitaţie pentru executarea lucrărilor. Reabilitarea Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” Baia Mare. Valoare totală – 16. 618.291 euro. Stadiu: execuţie lucrări în proporţie de 33,43%. A fost solicitată prelungirea duratei de execuţie a lucrărilor. Îmbunătăţirea dotărilor pentru inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. Valoare proiect pentru Maramureş – 2.847.530 euro. Stadiu: s-a depus cererea de finanţare de către Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Transilvania de Nord. Natură, Tradiţie, Aventură – Promovarea Turismului în “Defileul Lăpuşului”. Valoare totală – 235.058 euro. Stadiu: proceduri de achiziţii în curs de realizare. Moştenire maramureşeană între Mara şi Cosău. Valoare totală – 233.558 euro. Stadiu: proceduri de achiziţii în curs de realizare.

Totodată, au fost propuse spre finanţare două proiecte care se află în diverse etape de evaluare de către finanţatori. Este vorba de “Reducerea riscurilor la nivel judeţean printr-o mai bună comunicare în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă” şi “Creşterea capacităţii de management şi de răspuns în cazul dezastrelor naturale în zona transfrontalieră”.

La sfârşitul anului 2011, s-a reuşit iniţierea proiectelor în Parteneriat Public Privat (PPP). În acest sens, au fost identificate o serie de proiecte pe teritoriul judeţului Maramureş care pot fi abordate, având în vedere prevederile Legii 178-2010, mai ales în domeniul dezvoltării infrastructurii de transport: Tunel rutier subtraversare masiv muntos Gutâi între localităţile Baia Sprie şi Mara. Pod beton armat peste râul Tisa şi infrastructură de legătură rutieră cu punct de control trecere frontieră în zona Sighetu Marmaţiei – Solotvino (Ucraina). Drum Expres de legătură între Baia Mare-Satu Mare-Vaja. Dezvoltarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Internaţional Baia Mare.  “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş” – Realizarea acestui proiect este un altă prioritate pentru Maramureş.                    

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.