Baia Mare: Sute de elevi maramureşeni au renunţat la şcoală din cauza sărăciei

Baia Mare: Sute de elevi maramureşeni au renunţat la şcoală din cauza sărăciei

384 de cazuri de abandon şcolar au fost înregistrate în primul semestru al acestui an şcolar, la nivel de judeţ. Cauza majoră care a dus la o creştere a absenteismului şcolar este criza economică. Din cei 384 de elevi care au renunţat la şcoală, 99 provin din familii în care părinţii nu deţin un loc de muncă.

Părinţi fără ocupaţie sau părinţi plecaţi la muncă în străinătate, familii monoparentale sau familii dezorganizate reprezintă factorii favorizanţi pentru absenteismul şcolar. La nivel de judeţ, acest fenomen ia amploare. Numai în primul semestru al anului şcolar 2011-2012, Inspectortul Şcolar a înregistrat 384 de cazuri în care elevii au renunţat să mai înveţe carte. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar arată că în spatele abandonului stă, de fapt, spectrul sărăciei. "99 provin din familii unde părinţii sunt fără ocupaţii, 73 au părinţi plecaţi în străinătate, 81 provin din familii monoparentale, 57 părinţi decedaţi sau alte situaţii. Cauza este de natură economică", a explicat prof. Pavel Filip, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Maramureş.

Statistica abandonului şcolar a fost adusă şi în atenţia subprefectului, care a subliniat faptul că elevii beneficiază de învăţământ gratuit din partea statului iar în acest sens, tot ceea ce le rămâne de făcut este să frecventeze şcoala. "Ce putem să facem cu aceşti copii? Sunt aproape 400. Ce putem să facem pentru copiii aceştia? Rechizite se primesc, alocaţia de stat pentru copii se primeşte, ajutor familiar se plăteşte, învăţământul este gratuit, se dă lapte şi corn. Nu se poate pune chiar totul pe seama banilor. Pentru această categorie sunt aceste ajutoare", a evidenţiat subprefectul judeţului Maramureş, Gyongyike Bondi.

Unul dintre motivele pentru care elevii abandonează cursurile este acela că nu le place şcoala şi nici disciplina. Acest lucru este dovedit atât de numărul mare de absenţe acumulate de elevi cât şi de incidentele din şcoli. Numai în primul semestru al anului şcolar 2011-2012, la Inspectoratul de Poliţie au fost înregistrate 20 de infracţiuni în incinta şcolilor. Dintre acestea, 11 au fost furturi, 7 loviri şi 2 tâlhării. Majoritatea incidentelor au avut loc în mediul urban.

 

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.