Iarna poate să vină că societăţile abilitate sunt deja pregătite să intervină în orice situaţie. Prefectul Sandu Pocol a analizat astăzi împreună cu şefii mai multor instituţii stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă 2011-2012 la nivelul judeţului Maramureş. Acţiunile de deszăpezire au fost deja negociate, utilajele sunt pregătite pentru intervenţie iar o parte din materialul antiderapant a fost achiziţionat. Însă mai rămâne de văzut dacă autorităţile judeţene sunt într-adevăr pregătite ca la carte sau dacă zăpada le va da de furcă drumarilor şi în acest an.
Stadiul pregătirilor pentru sezonul de iarnă 2011-2012 la nivelul judeţului Maramureş a fost analizat astăzi în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Primul aspect prezentat a făcut referire la firmele care se vor ocupa în această iarnă de deszăpezirea drumurilor judeţene şi naţionale din Maramureş. Astfel, tronsonul Cavnic-Bârsana va fi deszăpezit de firma Selina, executantul lucrărilor de reabilitare al acestui sector de drum iar responsabilă de întreţinerea drumurilor judeţene pe tot parcursul ierii va fi societatea Drumuri şi Poduri S.A. "Se pregătesc utilajele, după data de 5 noiembrie până în 10, programul este stabilit dar vom verifica terenul, stadiul fizic, utilajele şi cantităţile de materiale necesare", a declarat reprezentantul SC Drumuri şi Poduri SA. Potrivit purtătorului de cuvânt al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş, Dan Bucă, "după data de 15 noiembrie sunt preconizate primele ninsori iar în zona montană undeva pe 10 noiembrie".
Pe sectoarele de drumuri naţionale aflate în reabilitare, DN 18 Baia Sprie-Iacobeni, DN 1C Baia Mare-Dej şi E58 Baia Mare-Seini, activitatea de deszăpezire şi intervenţie pe perioada de iarnă o vor asigura firmele care au câştigat licitaţia. "În acest moment, societatea de drumuri, cea care are şi serviciul acordat prin hotărâre de Consiliu Judeţean, are şase puncte de intervenţie. În cele şase puncte de intervenţie are pregătit un utilaj să acţioneze. Există în jur de 100 de tone de material antiderapant pregătit pentru intervenţie, astăzi. Din data de 15 vom avea pregătite din cele 15.000 de tone de nisip necesare conform programului şi 5.000 de tone de sare conform programului estimat necesar pe timp de iarnă, vom avea cantităţi suficiente", a arătat Emil Marinescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş.
Mai puţin pregătit pentru iarnă este Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş. Reprezentanţii instituţiei au ridicat problema anvelopelor de iarnă şi a resurselor financiare pentru procurarea materialului expolzibil în cazul în care se vor forma poduri de gheaţă pe cursurile de apă din teritoriu. "La ce suntem deficitari pot să spun că la cauciucuri pentru iarnă, având în vedere că de mâine intră în vigoare legea cu obligativitatea echipării autospecialelor cu cauciucuri de iarnă. S-au luat măsuri la subunităţi de izolare pentru a împiedica pierderea căldurii la garaje. După cum ştiţi, autospecialele noastre sunt cu apă, dacă e frig îngheaţă şi nu am mai făcut nimic. Şi aici aş mai ridica problema explozibilului în situaţia în care se vor crea blocaje de gheaţă pe râurile din judeţ", a susţinut lt. col. Ioan Mureşan, I.S.U. Maramureş.
I.S.U. Maramureş a cerut Consiliului Judeţean să pună la dispoziţie o sumă de bani pentru achiziţionarea a 500 de kilograme de dinamită şi 100 capse electrice astfel încât aceasta să poată fi achitată la timp în cazul în care în această iarnă specialiştii din cadrul I.S.U. se vor confrunta cu poduri de gheaţă care pot pune în pericol gospodăriile cetăţenilor şi chiar infrastrucutra rutieră.
Lasa un raspuns